Fermierii afectati de seceta vor putea sa recolteze productia si sa schimbe destinatia culturii afectatate de seceta, astfel incat sa beneficieze de subventia pe suprafata. Decizia este bazata pe un ordin comun, emis de ministrii Agriculturii si Internelor.
“Toata lumea solicita ce vrea, si nu e rau ca solicita fiecare cum gandeste, dar eu fac ce trebuie si anume astazi, am elaborat un act normativ care amendeaza ordinul initial si prin care dam posibilitatea ca fermierii sa isi schimbe destinatia culturii afectate, de la boabe spre exemplu la zootehnie, in asa fel incat sa poata avea suprafete libere pentru executarea lucrarilor de toamna pentru anul agricol urmator si evident sa foloseasca in scopul productiei pe care o considera necesara acea cantitate de masa verde care se recupereaza ca urmare a recoltarii timpurii si sa nu mai astepte Comisiile de Evaluare, care aveau termen de depunere a documentatiei pana la 30 noiembrie.
Evident ca pana atunci plantele puteau sa dispara”, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in contextul solicitarii declararii starii de calamitate cauzata de seceta pedologica severa de catre Alianta pentru Agricultura si Cooperare.
Ministrul Agriculturii sustine ca prin aceasta masura fermierii pot sa recolteze masa vegetativa mai rapid si sa lase minimum 5% din suprafata cu cultura afectata pentru autentificarea starii de fapt, in vederea obtinerii despagubirilor.
Citeste si: Fostul ministru Adrian Chesnoiu pus sub urmarire penala de DNA. Care sunt acuzatiile?
“Prin aceasta masura le asiguram si libertatea, dar in acelasi timp ei au si dreptul de a primi subventiile pe unitatea de suprafata, pentru ca APIA, verificand in teren, trebuie sa gaseasca cultura.
Noi am stabilit prin ordin comun de ministru, intelegand aici ministrul Agriculturii si ministrul de Interne, sa recolteze masa vegetativa si sa lase minimum 5% din suprafata cultura martor, asa cum este, pentru autentificarea starii de fapt.
Ordinul este semnat, a plecat la Monitorul Oficial intra si in vigoare, voi comunica la videoconferinta de la ora 15:00 ce au de facut oamenii”, a transmis el.
Daea a mentionat ca imediat dupa depunerea juramantului a plecat in anumite zone agricole, unde avea informatii ca sunt probleme din cauza secetei pedologice care “pusese stapanire pe anumite areale din partea de sud, de est si partea de nord-est a tarii”.
“M-am deplasat in Calarasi, Braila, Galati, Vrancea Vaslui, Iasi Botosani, Bacau, Neamt si apoi in Buzau si am putut vedea la fata locului, impreuna cu fermierii de acolo, si avand langa mine si pe directorul general al ANIF, am putut constata unde exista culturi afectate, pentru ca procentul este diferit si este estimativ, unde avem santiere de investitii deschise privind refacerea sistemului de irigatii, sa vedem in ce stadiu se afla, sa putem sa acceleram executia lucrarilor in santierele respective. Pe de alta parte, sa vedem daca intreaga cantitate de apa care este pe canalele de irigatii este folosita de fermieri pentru culturi.
Am constatat ca exista o preocupare si o munca asidua, lucrandu-se zi si noapte in sistemele de irigatii pentru asigurarea cantitatii necesare plantelor si mentinerea starii de vegetatie, astfel incat sa se dezvolte cu speranta obtinerii unor productii care sa fie valorificate si care sa le asigure fermierilor recuperarea cheltuielilor si obtinerea unei brume de castig pe care sa o foloseasca in reluarea anului agricol 2022/2023”, a adaugat Petre Daea.
Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita, pana la 31 iulie, declararea starii de calamitate cauzata de seceta pedologica severa si arsita atmosferica in localitatile/judetele unde mai mult de 50% din suprafata acoperita de o cultura este afectata.
“Alianta pentru Agricultura si Cooperare va informeaza oficial ca fermierii au inregistrat pagube uriase in urma instalarii secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primavara anului 2022 si arsita atmosferica din aceasta vara.
Sunt judete unde suprafetele cu culturi agricole de toamna au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins intre 40-80%.
Dupa cum bine stiti, situatia este mult mai dramatica la culturile de primavara care au un grad de afectare intre 90-100%. (…)
Avem nevoie de declararea starii de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu pret crescut datorita crizelor energetice, carburanti, razboi, vor ajunge la termen la sfarsitul lunii iulie 2022.
In fiecare an normal agroclimatic, fermierii si-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au platit arenda, ratele la credite, leasing, taxele si impozitele”, sustin reprezentantii aliantei intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.
Potrivit sursei citate, desi seceta din acest an nu este generalizata la nivelul intregii tari, afectand doar anumite judete, fermierii sunt afectati mult mai grav decat in anul de recolta 2020 din cauza efectelor crizelor energetice, de carburanti sau a razboiului.
“Sunt multe cazuri cand dificultatile sunt de natura supravietuirii exploatatiei agricole avand in vedere investitiile mari care s-au facut in ferme in anul acesta, datoriile pe care acestia le au pentru inputurile folosite in anul de recolta 2022, cheltuielile cu arenda si cheltuielile necesare pentru infiintarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023.
Avand in vedere cele expuse sintetic mai sus, luand in considerare datele furnizate de institutiile abilitate, va rugam domnule ministru Petre Daea (ministrul Agriculturii, n.r.), sa binevoiti a initia toate demersurile legale posibile pentru crearea, aprobarea ordonantei de urgenta si declararea starii de calamitate datorate secetei pedologice severe si arsitei atmosferice in localitatile/judetele unde mai mult de 50% din suprafata acoperita de o cultura este afectata”, se mentioneaza in scrisoare.