Ministrul Daea, despre productia de grau din acest an: va putea asigura necesarul intern

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca Romania va avea asigurat necesarul intern de grau, din productia obtinuta, chiar daca recoltele din acest an sunt mai mici decat cele de anul trecut, din cauza secetei.

“Ce va pot spune sigur este ca am reusit sa adunam productia de orz, mai sunt cateva procente pana la recoltarea totala a intregii suprafete din Romania, deci productia este la adapost.

Am trecut de 60% si la recoltatul graului si ce avem pana acum ne arata ca vom avea, si suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grau necesara consumului intern.

Nu o sa va dau productiile, pentru ca nu as vrea sa influentez piata.

Citeste si: PMP cere despagubirea fermierilor afectati de seceta. Se solicita triplarea subventiei la motorina

O sa va comunic aceste productii cand se va incheia recoltatul si intreaga productie va fi in magazie inchisa cu lacatul sau cu altceva pe dinafara”, a precizat ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa.

Intrebat cu cat va fi mai mica productia de orz fata de anul trecut avand in vedere ca aceasta este aproape in totalitate recoltata, Daea a raspuns: “Este o productie mai mica cu 20%”.

Potrivit sursei citate, judetul Vrancea este cel mai distrus din cauza secetei, urmat de Galati si Buzau, dintre cele 10 judete pe care le-a vazut imediat dupa ce a preluat portofoliul Agriculturii, iar situatiile sunt diferite de la o zona la alta.

“Este un mozaic de situatii la distante foarte mici si aceasta din varii motive: structura si textura solului, care este diferita de la o parcela la alta, au ajuns cantitati diferite de apa, au fost ploi neuniforme (…), de aici diferenta de vegetatie de la o parcela la alta.

Din cele 10 judete pe care le-am vazut, cel mai distrus, cel afectat este judetul Vrancea, urmeaza Galati si apoi Buzau”, a subliniat seful MADR.

Acesta nu a precizat care este suprafata totala afectata pana in prezent de seceta, intrucat exista riscul ca aceasta sa creasca. “Ca suprafata este greu de spus acum, pentru ca aceasta suprafata, daca nu vin fronturi de ploi, si nu vin din datele pe care le avem, suprafata va creste”, a adaugat Petre Daea.

Productia de orz s-a situat anul trecut la un nivel-record de 1,88 milioane tone, cea mai ridicata incepand cu anul 2007.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE