Prognoza ANM: canicula in urmatoarele saptamani, dar nu sunt lipsite ploile torentiale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va fi una caniculara, insa vor exista si perioade de instabilitate atmosferica pe intreaga perioada analizata, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 6-19 iunie.

In Banat, valorile termice diurne vor marca o scadere pana pe data de 10 iunie, de la medii de 29 de grade, spre medii de 26 de grade.

Dupa 10 iunie, vremea se va incalzi semnificativ, iar in jurul datei de 16 iunie, media regionala va fi de 33 de grade.

Ulterior, va exista din nou tendinta de scadere a valorilor termice maxime spre medii de 30 de grade.

Variatiile temperaturilor nocturne vor fi nesemnificative pe tot parcursul intervalului, iar media acestora va fi de 15 – 17 grade.

Conditii pentru manifestari de instabilitate atmosferica vor fi pe aproape tot parcursul intervalului de anticipatie, dar in perioada 8 – 10 iunie vor fi averse posibil torentiale si cantitati mai importante de apa.

Citeste si: Noi scumpiri la rapita si grau. Iata valorile

In Crisana, temperaturile maxime vor marca o scadere usoara pana in data de 10 iunie, de la medii de 28 de grade, spre 26 de grade.

Dupa aceea, vremea se va incalzi, iar in jurul zilei de 16 iunie, media regionala va fi de 32 de grade.

Mai tarziu va exista o tendinta de scadere a valorilor termice diurne spre medii de 29 – 30 de grade.

Temperaturile minime vor avea usoare variatii pe tot parcursul intervalului, iar media acestora va fi de 14 – 16 grade.

Pe aproape tot parcursul intervalului vor fi conditii pentru manifestari de instabilitate atmosferica.

In perioada 8 – 10 iunie si dupa data de 16 iunie probabilitatea pentru averse torentiale si cantitati mai importante de apa va fi in crestere.

In Transilvania, valorile termice diurne vor avea usoare variatii pana in data de 10 iunie, iar media acestora va fi de 25 – 26 de grade.

Dupa data de 10 iunie, vremea se va incalzi, iar in jurul datei de 16 iunie, media regionala va fi de 30 – 31 de grade.

Tendinta de scadere a valorilor termice maxime spre medii de 28 de grade este prognozata din 16 iunie.

Temperaturile nocturne vor avea usoare oscilatii pe tot parcursul intervalului, iar media acestora va fi de 11 – 14 grade.

Pe aproape tot parcursul intervalului vor fi conditii pentru manifestari de instabilitate atmosferica. In perioada 9 – 11 iunie si dupa data de 16 iunie probabilitatea pentru averse torentiale si cantitati mai importante de apa va fi ridicata.

In Maramures, pana pe data de 10 iunie, variatiile termice diurne nu vor fi semnificative, iar media maximelor va oscila intre 26 si 28 de grade.

Apoi, pana in data de 16 iunie, maximele termice vor fi in crestere pana la valori, in medie, de 30 – 31 de grade.

Dupa aceasta data, va exista din nou tendinta de scadere a valorilor termice maxime, spre medii de 28 de grade.

Temperaturile nocturne vor avea usoare oscilatii pe tot parcursul intervalului, cu o tendinta de crestere usoara, iar media acestora va fi de 12 – 15 grade.

Pe aproape tot parcursul intervalului vor fi conditii pentru manifestari de instabilitate atmosferica, insa in zilele de 9 si 10 iunie si dupa data de 15 iunie, probabilitatea pentru averse torentiale si cantitati mai importante de apa va fi ridicata.

In Moldova, valorile termice diurne vor avea usoare variatii pana in data de 11 iunie, iar media acestora va fi de 27 – 28 de grade.

Dupa data de 11 iunie, vremea se va incalzi, iar in jurul datei de 16 iunie, media regionala va fi de 32 de grade.

Dupa aceasta data, va exista din nou tendinta de scadere a valorilor termice maxime spre medii de 29 – 30 de grade.

Temperaturile nocturne vor avea tendinta de crestere usoara pe tot parcursul intervalului, de la medii de 13 – 14 grade, spre medii de 17 grade.

Pe aproape tot parcursul intervalului vor fi conditii pentru manifestari de instabilitate atmosferica, dar in zilele de 10 si 11 iunie si spre sfarsitul intervalului, probabilitatea pentru averse torentiale si cantitati importante de apa va fi ridicata.

In Dobrogea, valorile termice, indeosebi cele diurne, vor avea tendinta de crestere pana in jurul datei de 16 iunie.

Astfel, mediile maximelor vor creste de la 23 – 24 de grade, spre 30 de grade.

Catre sfarsitul intervalului, valorile diurne vor scadea usor pana la medii de 28 de grade.

Mediile temperaturilor minime vor varia usor pe tot parcursul celor doua saptamani, cu tendinta de crestere de la valori de 16 grade, pana la 19 – 20 de grade.

Probabilitatea pentru manifestari de instabilitate atmosferica va fi mai ridicata in prima saptamana din interval, cand vor fi averse ce vor avea si caracter torential si izolat cantitati mai importante de apa.

In Muntenia, valorile termice, mai ales cele maxime, vor avea tendinta de crestere pana in jurul datei de 16 iunie.

In acest sens, mediile valorilor diurne vor creste de la 26 – 28 de grade, spre 34 de grade.

Pana la sfarsitul intervalului, valorile maxime vor scadea usor, la medii de 32 de grade.

De asemenea, mediile temperaturilor minime vor avea usoare variatii pe tot parcursul intervalului, cu tendinta de crestere de la valori de 14 grade, pana la 17 – 18 grade.

Vor fi conditii pentru manifestari de instabilitate atmosferica pe intreg intervalul de anticipatie, dar probabilitatea pentru averse ce vor avea si caracter torential si izolat cantitati mai importante de apa va fi ridicata in zilele de 10 si 11 iunie.

In Oltenia, valorile termice, indeosebi cele maxime, vor avea tendinta de crestere pana in jurul datei de 16 iunie.

Mediile valorilor diurne vor creste de la 27 – 28 de grade la 33 – 34 de grade.

Spre sfarsitul intervalului, valorile maxime vor scadea usor pana la medii de 32 de grade.

Mediile temperaturilor nocturne vor varia usor pe tot parcursul intervalului, cu tendinta de crestere de la valori de 14 – 15 grade, pana la 17 – 18 grade.

Conditii pentru manifestari de instabilitate atmosferica vor fi pe intreg intervalul de anticipatie, dar probabilitatea pentru averse ce vor avea si caracter torential si izolat cantitati mai importante de apa va fi ridicata in zilele de 9 si 10 iunie.

La munte, valorile termice vor avea tendinta de crestere usoara si treptata pe aproape tot parcursul intervalului.

Astfel, mediile valorilor diurne vor creste de la 16 grade, spre 21 de grade.

Mediile temperaturilor minime vor avea usoare variatii pe tot parcursul intervalului, cu tendinta de crestere de la valori de 8 – 9 grade, pana la 11 – 12 grade.

Vor fi conditii pentru manifestari de instabilitate pe intreg intervalul de anticipatie, dar probabilitatea pentru averse ce vor avea si caracter torential si izolat cantitati mai importante de apa va creste in zilele de 9, 10 si 11 iunie, precum si la sfarsitul intervalului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE