ANM anunta canicula si ploi putine in urmatoarele saptamani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va fi caniculara, la nivelul intregii tari, cu ploi putine, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 11-24 iulie.

In Banat, intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 25 – 29 de grade, iar noptile vor fi relativ racoroase (9 – 13 grade, in medie).

Din 14 iulie, insa, vremea se va incalzi semnificativ, devenind calduroasa, cu temperaturi maxime de 31 – 34 de grade si minime de 15 – 19 grade, mediat regional.

Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimata o intensificare a valului de caldura si accentuarea disconfortului termic.

Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor doua saptamani, ploi de scurta durata fiind posibile pe spatii mici doar la inceputul intervalului si in jurul datei de 16 iulie.

In Crisana, in primele zile ale intervalului, vremea va fi relativ racoroasa, respectiv temperaturi maxime de 22 – 25 de grade si minime de 9 – 14 grade, in medie.

Dupa data de 14 iulie, temperaturile ce vor fi in crestere semnificativa vor caracteriza o vreme predominant calduroasa, cu valori mediate regional de 30 – 34 de grade in orele dupa-amiezelor, respectiv de 14 – 18 grade, noaptea.

Estimarile prognostice indica pentru perioada 18 – 22 iulie o intensificare a valului de caldura, cu temperaturi caniculare si disconfort termic accentuat.

Toata perioada va fi caracterizata de deficit pluviometric, fiind de asteptat doar ploi de scurta durata, slabe cantitativ si cu caracter local in primele zile.

Citeste si: Cerinte drastice, pe fondul secetei: “Declarati stare de calamitate!”

In Transilvania, in primele zile, vremea va fi racoroasa, cu temperaturi maxime de 20 – 23 de grade si minime de 8 – 13 grade, mediat regional.

Incepand de joi, 14 iulie, temperaturile vor creste semnificativ si, cu mici oscilatii, va predomina vremea calda, chiar calduroasa in unele zile in jumatatea de vest a regiunii, astfel ca, in medie, vor fi valori diurne de 27 – 32 de grade si nocturne de 12 – 16 grade.

Pentru perioada 19 – 22 iulie este estimata intensificarea si extinderea unui val de caldura ce va aduce local temperaturi caniculare si disconfort accentuat.

Desi in primele zile ale intervalului pe alocuri va ploua, regimul pluviometric va fi in ansamblu deficitar.

In Maramures, in primele zile, va fi o vreme racoroasa, cu maxime termice de 19 – 23 de grade si minime de 9 – 12 grade.

Din 14 iulie, temperaturile vor creste semnificativ si va predomina vremea calduroasa, cu precadere la campie, cu valori de pana la 32 de grade, in orele dupa-amiezelor, si intre 12 – 16 grade, pe timpul noptilor, mediat regional.

Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimat un val de caldura persistent, in intensificare, cu canicula si disconfort accentuat in mare parte a regiunii.

La inceputul intervalului vor fi ploi locale, de scurta durata, totusi regimul pluviometric al perioadei de referinta va fi deficitar.

In Moldova, in primele zile, vremea va fi racoroasa in nordul regiunii, iar in rest se vor inregistra temperaturi apropiate de normele perioadei.

Maxime vor fi cuprinse intre 21 si 27 de grade, iar minimele intre 10 si 14 grade.

Din data de 14 iulie, va predomina o vreme calduroasa in majoritatea zilelor, cu valori la amiaza de 30 – 34 de grade si nocturne de 13 – 18 grade, posibil cu o usoara racorire in jumatatea de nord a regiunii in 16 iulie.

Ulterior, intre 19 si 22 iulie se estimeaza un val de caldura.

Regimul pluviometric se va mentine deficitar si in aceste doua saptamani, ploi in general slabe, urmand a fi pe suprafete restranse din nordul si vestul regiunii, in prima parte a intervalului.

In Dobrogea, valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme relativ racoroasa in zona costiera – cu valori intre 23 si 26 de grade ziua, si normala pentru aceasta perioada in vestul regiunii, unde vor fi 26 – 29 de grade.

Minimele termice ale acestui interval vor fi de 15 – 19 grade, iar dupa 14 iulie vremea va deveni calduroasa in partea continentala (maxime de 31 – 34 grade) in timp ce Litoralul va avea un regim termic agreabil, cu 28 – 29 de grade dupa-amiaza.

In perioada 19 – 23 iulie este estimat un regim termic canicular si disconfort ridicat in mare parte a regiunii si valori de 30 – 33 de grade la malul marii.

Desi in dupa-amiezele primelor zile pe alocuri vor fi ploi de scurta durata, deficitul de apa va caracteriza intregul interval de prognoza.

In Muntenia, intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori in medie de 25 – 29 de grade, iar noptile vor fi relativ racoroase (9 – 15 grade).

De la jumatatea acestei saptamani, vremea va deveni calduroasa, cu temperaturi maxime in general de 30 – 34 de grade. Minimele vor oscila intre 14 si 18 grade. In intervalul 18 – 22 iulie estimarile prognostice indica o intensificare a valului de caldura si accentuarea disconfortului termic.

Pe tot parcursul intervalului se va mentine regimul pluviometric deficitar, ploi de scurta durata, slabe cantitativ fiind posibile doar pe spatii mici la inceputul perioadei si in jurul datei de 16 iulie.

In Oltenia, pana miercuri seara, regimul termic diurn va fi agreabil, cu valori in medie de 25 – 28 de grade, iar noptile vor fi relativ racoroase (9 – 14 grade).

Ulterior, din 14 iulie, vremea se va incalzi semnificativ, devenind calduroasa (30 – 34 de grade pe timpul zilei, si 14 – 18 grade noaptea), iar intre 18 si 22 iulie este estimata o intensificare a valului de caldura si accentuarea disconfortului termic.

Deficitul pluviometric va fi accentuat, fiind de asteptat doar ploi de scurta durata si pe spatii restranse in jurul datei de 16 iulie.

La munte, in primele zile, va fi o vreme racoroasa, cu maxime termice de 15 – 19 grade si minime de 5 – 10 grade, cu valori mult mai scazute la inaltimi de peste 1.500 de metri.

Din data de 14 iulie, temperaturile vor creste semnificativ, vremea devenind deosebit de calda, cu precadere in intervalul 19 – 22 iulie, cand media maximelor, indeosebi la altitudini mai joase, va de fi 24 – 26 grade, iar cea a minimelor de 10 – 15 grade.

In prima saptamana, in orele dupa-amiezelor, se vor semnala averse locale, dar cantitatile de apa vor fi in ansamblu deficitare pe parcursul celor doua saptamani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE