ANM: vreme caniculara, urmata de o perioada marcata de ploi torentiale. Iata prognoza pentru urmatoarele doua saptamani

Facebook
Twitter

Urmatoarea perioada se va caracteriza prin canicula si disconfort termic, in majoritatea regiunilor, insa vor exista si perioade de instabilitate atmosferica, dupa data de 1 iulie, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 28 iunie-11 iulie.

In Banat, vremea va fi in incalzire pana miercuri (30 iunie) si va deveni caniculara, cu o medie a temperaturilor maxime in general de 36 – 38 de grade Celsius. In urmatoarele patru zile se va racori, astfel ca la sfarsitul primei saptamani media maximelor termice se va situa in jurul a 28 de grade. In cea de a doua saptamana tendinta va fi de incalzire treptata si usoara. Temperaturile minime vor creste, in medie, pana spre 20 – 21 de grade in 30 iunie si 1 iulie, in urmatoarele trei zile vor scadea cu aproximativ 5 grade, apoi se va resimti si in cazul lor o noua crestere. Probabilitatea de aparitie a manifestarilor specifice instabilitatii atmosferice va fi in crestere dupa data de 1 iulie.

In regiunea Crisanei, vremea va deveni caniculara in zilele de 29 si de 30 iunie Celsius, cand media valorilor maxime se va situa intre 35 si 38 de grade, iar a minimelor in general intre 18 si 20 de grade. In primele zile ale lunii iulie se va racori, pentru ca din data de 4 iulie vremea sa reintre intr-un proces de incalzire treptata si usoara. In cea de a doua saptamana de prognoza media maximelor termice va fi de 28 – 32 de grade, iar cea a minimelor de 15 – 17 grade. Probabilitatea de aparitie a manifestarilor specifice instabilitatii atmosferice va fi mai mare dupa data de 1 iulie.

In Transilvania, media temperaturilor maxime va fi in crestere de la 28 de grade in prima zi, pana spre 34 de grade in data de 30 iunie. In primele trei zile din luna iulie aceasta va scadea semnificativ, astfel ca, in 3 iulie, nu va mai depasi 26 – 27 de grade, apoi se va incalzi usor si treptat. Media minimelor termice va fi si ea in crestere, pana in prima dimineata din luna iulie, apoi va scadea usor, iar intre 3 iulie si finalul intervalului de prognoza nu va mai avea variatii semnificative. Vor fi manifestari ale instabilitatii atmosferice aproape in fiecare zi, dar mai frecvente si pe arii mai extinse, dupa data de 1 iulie.

In Maramures, incalzirea treptata a vremii va determina cresterea temperaturilor maxime de la valori medii de 29 – 30 de grade, la 34 – 35 de grade in intervalul 28 – 30 iunie, cand vremea va deveni calduroasa in timpul dupa-amiezelor. In a doua jumatate a primei saptamani de prognoza se estimeaza o scadere semnificativa a temperaturii aerului, pana la valori medii ale maximelor in jurul a 30 de grade, apoi se va incalzi din nou, insa usor si treptat. In ceea ce priveste minimele termice, acestea vor marca o crestere evidenta in primele zile, iar in dimineata de 1 iulie media va ajunge la 17 – 18 grade, apoi vor scadea spre 14 grade in 2 – 3 iulie. In cea de-a doua saptamana minimele termice vor fi cuprinse in medie intre 14 si 17 grade. Instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata, astfel ca in special pe parcursul dupa-amiezelor si dupa data de 1 iulie, se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential si descarcari electrice.

In Moldova, pana la mijlocul primei saptamani, valorile termice diurne vor fi in crestere de la medii de 28 de grade, spre 33 de grade si vor caracteriza o vreme calduroasa. In acelasi interval si temperaturile minime vor marca o crestere, iar media acestora va ajunge la 18 – 19 grade. Ulterior, pana in data de 3 iulie, temperatura aerului va fi in scadere spre maxime, in medie regionala, de 27 de grade si minime in jurul a 17 grade, medii ce se vor mentine, cu usoare variatii, pana la sfarsitul intervalului. Gradul de instabilitate atmosferica va fi in crestere dupa data de 1 iulie si in special in cursul dupa-amiezelor si al serilor se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential.

In Dobrogea, pana in data de 30 iunie, valorile termice diurne vor fi in crestere usoara, spre medii de 29 de grade. Apoi, pana la sfarsitul primei saptamani, temperaturile maxime vor scadea usor, iar media acestora se va situa in jurul a 27 de grade. Pana la sfarsitul intervalului, variatiile maximelor termice vor fi nesemnificative, iar media regionala nu va depasi 28 de grade. Temperaturile minime vor creste pana in data de 1 iulie spre o valoare medie de 21 de grade. Pana la inceputul celei de-a doua saptamani, minimele termice vor avea tendinta de scadere, spre o medie de 19 grade, valoare ce se va mentine pana la sfarsitul intervalului de anticipatie. Instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata in intervalul 2-5 iulie, cand mai ales dupa-amiaza si seara, vor fi averse ce vor avea si caracter torential.

In Muntenia,Valorile termice diurne vor fi in crestere pana la mijlocul primei saptamani, cand vremea va deveni caniculara, cu medii ale maximelor de 34 – 35 de grade. Apoi, pana in data de 3 iulie, temperaturile maxime vor marca o scadere, iar media acestora va ajunge la 28 de grade. In cea de-a doua jumatate a intervalului, maximele termice nu vor avea variatii importante, tendinta va fi de crestere usoara, iar media acestora se va situa in jurul a 30 de grade. Media valorilor nocturne va creste spre 19 – 20 de grade pana in data de 1 iulie. Apoi, pana la inceputul celei de-a doua saptamani, minimele termice vor marca o scadere, spre medii in jurul a 17 grade, iar pana la sfarsitul intervalului, variatiile vor fi nesemnificative. Gradul de instabilitate atmosferica va fi in crestere dupa data de 1 iulie, dar mai ales in intervalul 1 – 4 iulie si, in special, in cursul dupa-amiezelor si al serilor se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential.

In Oltenia, vremea va fi calduroasa in cea mai mare parte a intervalului, cu medii ale maximelor in jurul a 30 de grade, chiar caniculara in jurul datei de 30 iunie, cand media va urca pana la 36 de grade. Media valorilor nocturne va creste spre 20 de grade pana in data de 1 iulie, apoi, pana la inceputul celei de-a doua saptamani, minimele termice vor marca o scadere, spre medii in jurul a 17 grade. Pana la sfarsitul intervalului, variatiile termice nocturne vor fi nesemnificative, iar media regionala va fi de 17 – 18 grade. Gradul de instabilitate atmosferica va fi in crestere dupa data de 1 iulie si, mai ales in cursul dupa-amiezelor si al serilor, se vor semnala averse ce vor putea avea si caracter torential.

La munte, valorile termice diurne vor fi in crestere pana la mijlocul primei saptamani, cand se vor inregistra maxime, in medie, de 24 de grade Celsius, dupa care, pana in data de 3 iulie, temperaturile maxime vor marca o scadere, iar media acestora se va apropia de 16 grade. In cea de-a doua jumatate a intervalului, maximele termice nu vor avea variatii importante, tendinta va fi de crestere usoara, iar media acestora se va situa in jurul a 19 grade. Media valorilor nocturne va creste spre 14 – 15 grade pana in data de 1 iulie. Pana la inceputul celei de-a doua saptamani, minimele termice vor marca o scadere, spre medii in jurul a 10 grade, iar pana la sfarsitul intervalului, variatiile vor fi nesemnificative. Pe tot parcursul intervalului, dupa-amiaza si seara vor fi manifestari specifice instabilitatii atmosferice, cu un grad mai pronuntat dupa data de 1 iulie, cand probabilitatea pentru averse torentiale si cantitati importante de apa va fi mai mare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE