Prognoza ANM: vreme calduroasa la inceput de august. Cand se anunta ploi?

Facebook
Twitter

In primele doua saptamani ale lunii august, vremea va fi calduroasa, iar ploile deficitare, in majoritatea regiunilor. Totusi, vor exista intervale in care sansele de ploi vor creste, dupa 7-8 august, se anunta in prognoza ANM.

In Banat, in prima saptamana a intervalului, vremea va fi intr-un proces de incalzire, devenind calduroasa, iar in perioada 4 – 7 august local caniculara, cu medii ale temperaturii maxime in crestere de la 29 – 32 de grade spre 34 – 36 grade, respectiv ale minimelor de la 11 – 16 grade la 14 – 19 grade.

Desi in a doua saptamana de prognoza valorile termice vor fi in usoara scadere, in ansamblu si aceasta perioada va fi caracterizata de o vreme calduroasa, cu temperaturi peste normalul perioadei, iar mediat regional cele diurne vor fi de 30 – 32 de grade, in timp ce minimele ajung la 14 – 17 grade, fiind posibile si dupa-amieze in care se va putea atinge starea de canicula.

Regimul pluviometric va fi deficitar in prima parte a perioadei de referinta, dar din data de 7 august va creste probabilitatea pentru averse, dar si pentru celelalte manifestari ale instabilitatii atmosferice.

Citeste si: Sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal. Ce sume vor fi acordate?

In Crisana, pe parcursul primei saptamani din interval, vremea va fi intr-un proces de incalzire si devine calduroasa.

In perioada 4 – 7 august, local, vremea va fi caniculara, cu medii ale temperaturii maxime in crestere spre 34 – 36 grade si ale minimelor de 14 – 18 grade.

In ansamblu, aceasta perioada va fi caracterizata de o vreme calduroasa, cu temperaturi usor peste cele normale – mediat regional cele diurne vor fi de 30 – 31 de grade, iar cele nocturne de 14 – 17 grade.

Din data de 7 august va creste probabilitatea pentru averse, dar si pentru celelalte manifestari ale instabilitatii atmosferice.

In Transilvania, in prima saptamana a intervalului, vremea va fi intr-un proces de incalzire treptata, devenind calduroasa in vestul si sud-vestul regiunii, cu medii ale temperaturii maxime in crestere de la 29 de grade la 34 grade.

Primele nopti vor fi relativ racoroase, in special in depresiuni (minime de 9 – 14 grade), apoi si valorile nocturne vor mai creste. In a doua saptamana de prognoza, valorile termice vor fi in usoara scadere, cu temperaturi in jurul celor climatologic specifice, cu diurne de 27 – 30 de grade si nocturne de 11 – 16 grade.

In prima parte a perioadei de referinta doar izolat vor fi posibile ploi slabe, insa din 7- 8 august va creste probabilitatea pentru averse locale, dar si pentru celelalte manifestari de instabilitate atmosferica.

In Maramures, pe parcursul primei saptamani a intervalului, vremea va fi intr-un proces de incalzire, iar mediile maxime vor creste de la 27 – 29 de grade la 31 – 33 grade. Minimele vor ajunge spre 13 – 17 grade.

Desi in cea de-a doua saptamana de prognoza sunt estimate valori termice in usoara scadere, acestea se vor situa in general peste normele perioadei, cu maxime de 29 de grade, respectiv minime de pana la 16 grade.

Din data de 7 august va creste probabilitatea pentru averse, dar si pentru celelalte fenomene asociate instabilitatii atmosferice.

In Moldova, in primele zile, valorile termice se vor situa in jurul celor climatologic specifice perioadei (cu o medie a maximelor de 26 – 29 grade, iar a minimelor de 13 – 17 grade), iar intre 4 si 7 august vremea va deveni calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, cu 30 – 34 de grade, in orele dupa-amiezelor.

Ulterior vor fi estimate valori termice in usoara scadere, dar in general apropiate de cele normale (27 – 29 de grade, ziua, si 13 – 18 grade noaptea).

In prima parte a perioadei de referinta, doar pe spatii mici, vor fi ploi slabe, insa din 7 – 8 august va creste probabilitatea pentru averse locale, dar si pentru celelalte manifestari de instabilitate atmosferica.

In Dobrogea, pe parcursul primei saptamani a intervalului, vremea se incalzi de la o zi la alta, devenind calduroasa, cu precadere in partea continentala a regiunii, cu medii ale temperaturii maxime in crestere de la 28 – 30 de grade spre 31 – 34 grade, in timp ce minimele vor fi in general de 18 – 22 de grade.

Chiar daca dupa data de 8 august sunt estimate valori termice mai ponderate, vremea se va mentine predominant calduroasa si in a doua parte a intervalului de referinta.

In primele zile, doar pe spatii mici vor fi posibile ploi slabe. Ulterior, va creste probabilitatea pentru perioade scurte cu manifestari locale de instabilitate atmosferica, totusi in ansamblu regimul pluviometrc va fi unul deficitar.

In Muntenia, in prima saptamana a intervalului, vremea va fi intr-un proces de incalzire, iar in perioada 4 – 7 august local caniculara, cu medii ale temperaturii maxime in crestere de la 32 de grade la 36 grade, in timp ce minimele vor ajunge la 20 de grade.

Dupa data de 8 august, vreme va continua sa fie calduroasa, cu temperaturi usor peste cele normale. Mediat, regional temperaturile diurne vor fi de 30 – 33 de grade, iar cele nocturne de 16 – 19 grade, fiind posibile si dupa-amieze in care se va putea atinge starea de canicula.

Regimul pluviometric va fi deficitar in prima parte a perioadei de referinta, doar pe spatii mici fiind posibile ploi slabe. Probabilitatea de aparitie a fenomenelor de instabilitate atmosferica va fi in crestere dupa 8 august.

In Oltenia, in urmatoarele zile, vremea va deveni calduroasa, iar in perioada 4 – 7 august caniculara, cu medii ale temperaturii maxime in crestere de la 30 – 32 de grade spre 34 – 37 grade, respectiv ale minimelor de la 14 – 18 grade spre 16 – 21 de grade.

Aceasta perioada va fi caracterizata de o vreme calduroasa, cu temperaturi usor peste cele normale, cu maxime de 34 de grade. Din 7 – 8 august va creste probabilitatea pentru averse locale, dar si pentru celelalte fenomene asociate instabilitatii atmosferice.

La munte, valorile termice vor fi in crestere treptata pe parcursul primei saptamani de prognoza, de la medii ale maximelor de 14 – 22 de grade spre 18 – 28 de grade, si ale minimelor de la 6 – 12 grade, la inceput, pana la 9 – 16 grade in jurul datei de 7 august.

Ulterior, se estimeaza o racorire a vremii, dar cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei. La inceputul intervalului de referinta, vor fi posibile izolat ploi slabe, insa din data de 7 august probabilitatea pentru averse va fi ridicata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE