Fostul ministru Adrian Chesnoiu pus sub urmarire penala de DNA. Care sunt acuzatiile?

Facebook
Twitter

Deputatul Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA. Acesta este acuzat de abuz in serviciu si de permiterea accesului unor persoane autorizate la informatii ce nu sunt destinate publicului, informeaza Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, ca urmare a indeplinirii conditiilor legale si constitutionale, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Adrian Ionut Chesnoiu, in prezent deputat, iar la data faptelor avand si functia de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru instigare (sub forma participatiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infractiuni) si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Citeste si: Pui contaminati cu Salmonella, scosi la vanzare. Ce amenzi au primit producatorii?

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonanta ca, in perioada 9 februarie – 11 aprilie, Adrian Ionut Chesnoiu, in calitate de ministru, ar fi determinat o persoana din subordine, la vremea respectiva membru in mai multe comisii de examinare, sa-i furnizeze unui coleg (persoana de incredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi sustinute cu ocazia organizarii a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, sef serviciu, director executiv adjunct si director executiv ai unor directii judetene.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidati „agreati” dintre care, in urma sustinerii probelor scrise si orale, doar trei au promovat concursurile respective”, precizeaza anchetatorii.

DNA mentioneaza ca, la interventia directa a ministrului, in cazul unuia dintre candidati, membrii comisiei ar fi fost nevoiti sa-l promoveze pe acesta, in conditiile in care nu obtinuse un punctaj corespunzator.

„Ca urmare a acestui demers, persoana respectiva a fost numita in functia de sef serviciu, obtinand pana in prezent venituri salariale in valoare de 33.782 lei”, arata procurorii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE