Pui contaminati cu Salmonella, scosi la vanzare. Ce amenzi au primit producatorii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploatatie avicola din judetul Constanta, iar inspectorii DSVSA Constanta, conform procedurilor, s-au deplasat la locul respectiv, unde au constatat ca intregul efectiv a fost comercializat cu incalcarea grava a prevederilor legislatiei de specialitate in vigoare.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), comercializarea puilor s-a facut fara a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fara a se consemna date cu privire la cumparatori, fara elementele privind certificarea starii de sanatate a efectivului si a mijloacelor de transport utilizate.

Citeste si: Seceta severa: culturi compromise si peste 84.000 de hectare afectate, intr-un singur judet

Imediat dupa receptionarea buletinului de analiza de la IDSA, DSVSA Constanta a intreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA judetene, a primariilor din judetul Constanta, a tuturor Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscriptiilor Sanitare Veterinare de pe raza judetului Constanta, privind comercializarea puilor de la nivelul exploatatiei respective fara a avea rezultatele buletinului de analiza.

De asemenea, s-au emis si instiintari catre Institutia Prefectului Constanta si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, tinand cont de gravitatea consecintelor determinate de comercializarea unor pui contaminati cu Salmonella typhimurium.

“Mentionam ca nu exista risc pentru sanatatea publica, ci doar pentru alte efective de pasari cu care acestia vin in contact, puii comercializati fiind de varsta mica, destinati pentru crestere, nu pentru abatorizare.

Pe aceasta cale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor atrage atentia cetatenilor sa achizitioneze animale pentru crestere in gospodarie numai daca sunt insotite de documentele care sa ateste originea si starea de sanatate a acestora, certificata de un medic veterinar”, se spune in comunicat.

Ancheta serviciilor veterinare este in desfasurare si se realizeaza impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Constanta – Serviciul de Investigare a Infractionalitatii Economice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE