Noua platforma de depozitare a gunoiului de grajd, intr-un judet important

Facebook
Twitter

Crescatorii de animale din judetul Arad vor avea la dispozitie o noua platforma de stocare a gunoiului de grajd. Investitia, finantata in cea mai mare parte de Ministerul Mediului, include si utilaje destinate manipularii, compostarii si imprastierii gunoiului de grajd, se anunta intr-un document emis de ministerul de resort.

Noua investitie, in valoare de 2,032 de milioane de lei, are o capacitate totala de 2.100 mc/an. Din valoarea totala a investitiei, autoritatea locala a contribuit cu aproximativ 99.588 de lei, iar sustinerea MMAP a fost de peste 1.932.815 lei.

Potrivit sursei citate, investitia include si un set de utilaje destinat colectarii, manevrarii, compostarii si imprastierii gunoiului de grajd: un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o masina de imprastiat compostul si o cisterna vidanja.

Citeste si: ANSVSA: recomandari pentru crescatorii de animale, in perioadele cu canicula

Exploatarea efectiva a platformei urmeaza a fi stabilita de Unitatea Administrativ-Teritoriala (UAT), printr-o Hotarare a Consiliului Local.

Compostul rezultat (mranita) va putea fi valorificat prin vanzare, imprastiere pe terenurile agricole sau, in functie de contractul incheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

„Pe langa beneficiile de mediu, fermele si gospodariile care fac dovada predarii gunoiului de grajd pe platforma comunala sunt considerate de APIA si AFIR conforme din punct de vedere a capacitatilor de stocare, fapt care le diminueaza acestora eforturile investitionale in platformele individuale proprii”, noteaza Ministerul Mediului.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole. In faza a doua in care se afla proiectul in acest moment vor fi finantate peste 80 de comunitati locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE