ANSVSA: amenzi record, acordate operatorilor din sectorul alimentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de circa 134.600 de lei unor operatori din sectorul alimentar. Vizati au fost operatorii din sectorul morarit si panificatie, produse de patiserie sau alte produse alimentare, precum bauturi racoritoare si alcoolice, noteaza ANSVSA.

Controalele au foste efectuate in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice.

Potrivit sursei citate, actiunile de control au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).â

Citeste si: Ministerul Agriculturii, alocare record pentru irigatii. Proiect de 1,5 miliarde de euro

“Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara.

Sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor”, se precizeaza in comunicat.

In urma controalelor au fost constatate o serie de neconformitati, printre care:

  • nerespectarea bunelor practici de igiena si fabricatie (neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie,
  • lipsa vestiarului si a grupului sanitar pentru angajati,
  • neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie,
  • neefectuarea operatiunilor de DDD in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar;
  • neconformitati privind intretinerea si igiena echipamentului de protectie sanitara a personalului muncitor);
  • probleme privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • neasigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare, ambalaj necorespunzator);
  • neintocmirea fiselor de aptitudini, neefectuarea cursului de igiena,
  • neatestarea starii de sanatate a personalului;
  • desfasurarea de activitati neinregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor,
  • neinformarea privind retragerea produselor neconforme, neanuntarea inceperii activitatii comerciale.

Reprezentantii ANSVSA precizeaza ca, in timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2022, urmarindu-se conformitatea produselor alimentarea, incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente.

 

De asemenea, s-au prelevat probe in vederea verificarii conformitatii in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE