ANSVSA a dat amenzi de peste 1,7 milioane de lei, operatorilor din industria alimentara

Facebook
Twitter

ANSVSA a aplicat 246 de amenzi, in valoare totala de 1,768 milioane de lei, in urma controalelor desfasurate in octombrie la operatorii din industria alimentara. 

Controalele inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala au vizat operatorii din industria alimentara care isi desfasoara activitatea in domenii precum fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice.

In cursul lunii octombrie 2022, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, precum si a Municipiului Bucuresti au efectuat 10.675 de controale in unitatile din industria agroalimentara.

Citeste si: Ungaria: Guvernul plafoneaza preturile la oua si cartofi

Ca urmare a neregulilor constatate si a incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor, s-au aplicat 246 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 1.768.000 de lei.

Actiunile de verificare efectuate la nivel national pe baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2022 au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara.

Sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.

In urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, precum neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie cum ar fi: neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie, lipsa vestiarului si a grupului sanitar pentru angajati, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de DDD in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar; neconformitati privind intretinerea si igiena echipamentului de protectie sanitara a personalului muncitor; neconformitati privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.

Au fost gasite nereguli legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare, ambalaj necorespunzator, produse alimentare cu modificari organoleptice, termen de expunere depasit); neconformitati privind personalul muncitor (neintocmirea fiselor de aptitudini, neefectuarea cursului de igiena, neatestarea starii de sanatate a personalului); alte tipuri de neconformitati: desfasurarea de activitati neinregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, neanuntarea inceperii activitatii profesionale specifice, neafisarea anuntului de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, neanuntarea transportului cu produse provenite din comertul intracomunitar.

In timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2022, urmarindu-se conformitatea produselor alimentare, incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise, privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substante interzise in alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe in vederea verificarii conformitatii in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete si ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE