Ungaria: Guvernul plafoneaza preturile la oua si cartofi

Facebook
Twitter

Guvernul ungar a decis sa plafoneze preturile la oua si cartofi, a anuntat miercuri Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar.

Masura vine dupa ce preturile la alimente au explodat in luna octombrie, transmite Reuters.

In luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un pret maximal la lapte, zahar, faina, ulei de floarea soarelui, carne de porc si de pui, in incercarea de a proteja gospodariile de cresterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate si preturile la carburanti si ratele la creditele ipotecare.

Miercuri, Gergely Gulyas a precizat ca in cazul oualor si cartofilor, preturile de vanzare in magazine si supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie.

Pietele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de pret, a adaugat Gulyas.

Citeste si: APIA, noutati pentru beneficiarii de microgranturi

Anuntul Executivului de la Budapesta vine in aceeasi zi in care au fost publicate o serie de date oficiale care arata ca rata anuala a inflatiei in luna octombrie a crescut cu un punct procentual, pana la 21,1%.

Conform acestor cifre, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care sunt campioane la cresterea preturilor in UE.

Inflatia este „cea mai mare problema” in Ungaria, a spus miercuri Gergely Gulyas, la finalul sedintei de Guvern.

Explozia preturilor la alimente si cea a facturilor la utilitati stau la baza inflatiei accelerate din Ungaria.

Preturile la energie pentru gospodarii au crescut cu 64%, in timp ce preturile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decat dublu fata de media din UE.

Preturile la paine, branza si oua aproape s-au dublat in ultimul an, in cazul oualor preturile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.

Inflatia accelerata si deprecierea forintului pana la un minim istoric a fortat deja Banca Nationala a Ungariei sa modifice politica monetara la mijlocul lunii octombrie, cand a decis in regim de urgenta sa introduca o dobanda de 18% la depozitele in forinti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE