Prognoza ANM: vreme calda in urmatoarele doua saptamani si sanse de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani vremea va fi calda, specifica perioadei, insa se vor inregistra si precipitatii, indeosebi la inceputul lunii iunie, se arata in prognoza ANM, valabila intre intervalul 23 mai – 5 iunie.

In Banat, in majoritatea zilelor, regimul termic va fi apropiat de cel specific acestei perioade din an (respectiv medii ale temperaturilor maxime de 23 – 26 de grade si ale minimelor de 10 – 13 grade).

Vor fi, totusi, si perioade (in special in 25 mai si, posibil, in jurul datei de 2 iunie) caracterizate de o vreme calduroasa, cu valori diurne, in medie regionala, de 31 – 33 de grade si nocturne de 13 – 18 grade, dar si zile mai racoroase, cel mai probabil cea de 29 mai, cand sunt estimate maxime de 21 – 23 de grade.

Citeste si: FAO: preturile mari determina crescatorii de animale sa renunte la activitate

In prima saptamana, in special in orele dupa-amiezelor, pe arii restranse vor fi manifestari de instabilitate atmosferica, iar dupa data de 30 mai ploile se vor semnala local, insa in ansamblu regimul pluviometric se va mentine deficitar.

In Crisana, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada din an in majoritatea zilelor din intervalul de prognoza, cu medii maxime de 22 – 25 de grade si minime de 10 – 12 grade.

Vor fi insa si perioade caracterizate de o vreme calduroasa, cu valori diurne, in medie regionala, de 30 – 32 de grade si nocturne de 14 – 18 grade, in 25 mai si posibil in jurul datei de 2 iunie, dar si zile mai racoroase, cel mai probabil 28 si 29 mai, cand sunt estimate maxime termice de 19 – 22 de grade.

In perioada 24 – 26 mai, local vor fi manifestari de instabilitate atmosferica, iar aversele vor fi in general moderate cantitativ.

Ploi temporare sunt estimate si dupa data de 31 mai.

In Transilvania, in mare parte a intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori in jurul celor climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 21 – 25 de grade si ale minimelor de 8 – 12 grade.

Mai cald decat normal va fi in 25 mai, cu valori diurne de 25 – 30 de grade, si posibil in jurul datei de 2 iunie, dar in 28 mai vremea va fi racoroasa, cu maxime termice de 18 – 22 de grade si minime de 4 – 8 grade, mediat regional.

In zilele de 25 si 26 mai se vor semnala local fenomene asociate instabilitatii atmosferice, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va creste dupa data de 29 mai.

In Maramures, in majoritatea zilelor, regimul termic va fi apropiat de cel specific acestei perioade din an (medii ale temperaturilor maxime de 22 – 24 de grade si ale minimelor de 10 – 11 grade).

Pe data de 25 mai si, posibil, in jurul datei de 2 iunie, va fi vreme calda, cu valori diurne, in medie regionala, de 26 – 28 de grade si nocturne de 13 – 16 grade, dar si zile mai racoroase, cel mai probabil pe 28 mai, cand sunt estimate maxime de 18 – 19 grade si minime de 6 – 8 grade.

In perioada 25 – 26 mai, pe arii extinse, vor fi averse in general moderate cantitativ.

Prima saptamana va avea un regim pluviometric apropiat de cel normal, iar ploi temporare sunt estimate si dupa data de 30 mai.

In Moldova, intre 25 si 27 mai, vremea va fi calda, cu temperaturi maxime de 25 – 29 de grade si minime de 11 – 16 grade, mediat regional.

Valori termice mai modeste vor caracteriza perioada 28 – 30 mai, in special pentru jumatatea de nord a regiunii, iar in restul intervalului temperaturile se vor situa in jurul celor climatologic specifice, cu o medie de 22 – 25 de grade ziua si 9 – 13 grade noaptea.

In special in jurul datei de 26 mai, fenomene de instabilitate atmosferica se vor semnala local, iar probabilitatea pentru ploi va creste si dupa data de 30 mai.

In Dobrogea, valorile temperaturii aerului vor fi in general apropiate de mediile multianuale ale perioadei, cu maxime de 22 – 25 de grade, si intre 18 – 22 de grade pe Litoral, respectiv minime de 12 – 15 grade.

Vreme mai calda va fi in perioada 26 – 28 mai si, posibil, in jurul datei de 3 iunie cand vor fi 24 – 26 de grade in zona costiera si 28 – 31 de grade in partea continentala.

Ploi mai frecvente se vor semnala in perioada 29 – 30 mai si, posibil, in jurul datei de 2 iunie, in rest doar pe spatii mici fiind posibile fenomene de instabilitate atmosferica, astfel ca regimul pluviometric al intregului interval de referinta va fi deficitar.

In Muntenia, cea mai mare parte a intervalului va fi caracterizata de vreme calda, cu temperaturi maxime de 26 – 29 de grade si minime de 12 – 16 grade, iar in perioada 26 – 27 mai si, posibil, in jurul datei de 3 iunie va fi chiar calduroasa, in medie cu 30 – 32 de grade la amiaza.

Valori termice mai modeste vor fi posibile in 29 si 30 mai cand, mediat regional, se vor inregistra 22 – 24 de grade ziua si 9 – 13 grade noaptea.

Ploi mai frecvente sunt estimate pentru perioada 29 – 30 mai, in restul timpului fenomene de instabilitate atmosferica fiind posibile pe arii restranse, astfel ca regimul pluviometric al intregului interval de referinta va fi deficitar.

In Oltenia, vremea calda va caracteriza majoritatea zilelor din interval, astfel ca vor fi, mediat regional, temperaturi maxime de 25 – 29 de grade si minime de 13 – 16 grade, iar in perioada 25 – 27 mai si, posibil, in jurul datei de 3 iunie, va fi chiar calduroasa, cu 30 – 32 de grade la amiaza.

Valori termice mai modeste vor fi posibile in jurul datei de 30 mai cand, mediat pe regiune, se vor inregistra 22 – 24 de grade, pe timpul zilei, si 10 – 13 grade, in cursul noptilor.

Ploi pe arii mai extinse sunt estimate pentru perioada 29 – 30 mai, in restul timpului fenomene de instabilitate atmosferica fiind posibile pe spatii mici, astfel ca regimul pluviometric al intregului interval de referinta va fi deficitar.

La munte, vremea va fi calda in perioada 25 – 27 mai si, posibil, in jurul datei de 3 iunie, cand se vor inregistra maxime termice de pana la 24 de grade si minime de cel mult 14 grade, usor mai coborate la altitudini mari.

Pentru celelalte zile, este estimat un regim termic apropiat sau chiar usor sub cel climatologic specific acestei perioade, cu medii ale valorilor diurne de 12 – 18 grade si ale celor nocturne de 3 – 8 grade.

Temporar, mai ales in orele dupa-amiezelor, se vor semnala averse, mai frecvente si mai insemnate cantitativ in jurul datei de 26 mai si, cu probabilitate mare, si dupa data de 28 mai.

Regimul pluviometric va fi in limitele normale acestei perioade din an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE