UE, lider mondial la exportul de produse agroalimentare si in 2020. Cum se pozitioneaza Uniunea cand vine vorba de importuri?

Facebook
Twitter

In anul 2020, UE si-a consolidat pozitia de lider global in ceea ce priveste exporturile de produse agroalimentare, iar in ceea ce priveste importurile Uniunea s-a situat pe locul 3, dupa Statele Unite si China, se arata intr-un raport publicat de Comisia Europeana.

Anul 2020 a fost un an dificil, dar incununat de succes pentru comertul cu produse agroalimentare al UE, care a atins o valoare totala de 306 miliarde de euro: exporturile au ajuns la 184 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezinta o usoara crestere de 1,4% si, respectiv, de 0, %, comparativ cu 2019.

Comertul international a jucat un rol esential in atenuarea impactului economic devastator al pandemiei de COVID-19 si s-a dovedit a fi un instrument central in consolidarea rezistentei. UE este cel mai mare bloc comercial si o retea larga de acorduri de liber schimb (ALS) sta la baza pozitiei sale in cadrul comertului mondial.

„Promovarea comertului deschis si echitabil este o prioritate politica pentru Comisia Europeana, care aduce beneficii considerabile fermierilor nostri. Succesul comertului cu produse agricole este legat in mod clar de politica agricola comuna, care sprijina competitivitatea si inovarea, precum si de reputatia excelenta a produselor noastre ca fiind sigure, fabricate in mod durabil, hranitoare si de inalta calitate”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultura.

UE exporta o gama larga de produse din toate segmentele lantului valoric, ceea ce demonstreaza competitivitatea sectorului agroalimentar al UE intr-o varietate de clase de produse, de la produse de baza la produse ale industriei alimentare cu un grad ridicat de prelucrare. Pe de alta parte, importurile UE sunt clar dominate de produsele agricole de baza si de hrana pentru animale, care reprezinta aproximativ 75% din totalul importurilor.

In ceea ce priveste categoriile de produse, exporturile de carne de porc si grau au contribuit in mare masura la cresterea globala a exporturilor de produse agroalimentare ale UE. Cresterea importurilor de produse agroalimentare ale UE a fost determinata, in principal, de cresterea valorii importurilor de seminte oleaginoase, acizi grasi si ceruri, ulei de palmier, fructe si boabe de soia.

In principal, exporturile agroalimentare ale UE catre China, Elvetia si regiunea Orientului Mijlociu si Africa de Nord sunt cele care au cunoscut o astfel de crestere in 2020. Cel mai mult a scazut valoarea exporturilor UE catre Statele Unite, Turcia, Singapore si Japonia. In ceea ce priveste importurile, Canada s-a impus ca o sursa de import importanta pentru UE. Totodata, importurile UE din Regatul Unit, Ucraina si Statele Unite sunt cele care au inregistrat valoarea cea mai scazuta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE