In perioada 19-20 iulie 2022, Ministerul Agriculturii (MADR), impreuna cu reprezentanti la nivel inalt ai DG AGRI, au avut un schimb de opinii privind Planul european de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice.
Evenimentul se inscrie in actiunile Comisiei Europene de a asigura asistenta statelor membre in dezvoltarea sectorului ecologic.
Romania este primul stat membru care s-a bucurat de prezenta oficialilor europeni care au apreciat deschiderea MADR si promptitudinea organizarii intalnirii.
Secretarul de stat din cadrul MADR, Ion Gaman, a afirmat in deschiderea evenimentului ca astfel de manifestari sunt extrem de utile, avand in vedere cresterea in decursul ultimilor ani a interesului consumatorilor pentru alimentele ecologice.
Citeste si: Exporturile de porumb ale Romaniei, in pericol din cauza secetei
Punctul de plecare al acestui eveniment il constituie Pactul Verde European cu cele doua strategii De La Ferma La Consumator si Strategia in domeniul Biodiversitatii, potrivit carora cel putin 25% din terenurile agricole ale UE trebuie sa fie destinate agriculturii ecologice pana in 2030.
Astfel, avand in vedere diversitatea intalnita in statele membre in ceea ce priveste procentul terenurilor cultivate ecologic, acestea isi propun obiective ambitioase pentru a reusi prin eforturi comune sa atinga tintele propuse in Politica Agricola Comuna.
In prima parte a evenimentului au fost prezenti la masa discutiilor reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, care, alaturi de reprezentantii Comisiei Europene au dezbatut subiecte precum Planurile de Actiune Europene si Nationale, dar si incurajarea tranzitiei de la agricultura conventionala la cea organica prin achizitiile publice verzi.
Pe parcursul dezbaterilor s-a subliniat necesitatea promovarii unor masuri ce pot duce la dezvoltarea sectorului agriculturii ecologice, cum ar fi: valorificarea specificului local, integrarea produselor ecologice in criteriile achizitiilor publice, promovarea cantinelor ecologice, o mai mare transparenta a pietei, identitatea vizuala unica a produselor.
Reprezentantii Comisiei Europene le-au expus celor prezenti exemple de bune practici din tari UE, dar si Planul de actiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Cei prezenti au convenit asupra faptului ca, pentru atingerea obiectivelor, este nevoie de colaborare si comunicare intre actorii implicati.
A doua parte a evenimentului a oferit sansa fermierilor sa aiba interactiuni constructive cu privire la schimbarile si oportunitatile oferite de conversia catre o agricultura organica.
Reprezentantii Comisiei Europene le-au vorbit fermierilor despre contributia pe care turismul o poate aduce dezvoltarii sectorului de agricultura ecologica, prezentand totodata principalii factori care conduc la sporirea cererii pentru produse ecologice: educatia copiilor cu privire la diete sanatoase, cresterea constientizarii populatiei prin campanii de informare asupra unei alimentatii echilibrate, disponibilitatea si accesibilitatea produselor la raft.
A doua zi a evenimentului s-a axat pe discutii cu reprezentantii marilor retele comerciale despre rolul acestora pentru promovarea produselor organice, asigurarea accesului produselor fermierilor in supermarketuri, dezvoltarea de proiecte pilot pentru facilitarea prezentei fermierilor dedicati agriculturii organice.
Sectorul de retail si-a manifestat deschiderea catre noi parteneriate incheiate cu producatori locali, fapt ce ar conduce la scurtarea lanturilor de aprovizionare, precum si la dezvoltarea comunitatilor locale.
De asemenea, reprezentantii Comisiei Europene au discutat si cu organismele de control si autoritatile competente si au sustinut necesitatea cresterii increderii consumatorilor in produsele ecologice prin intarirea sistemului de control al acestora.
Participantii la eveniment au sustinut ideea unei colaborari mai stranse intre autoritati, asociatiile de fermieri, organisme de control si reprezentantii marilor retele comerciale pentru o dezvoltare sustenabila a sectorului.