Situatie alarmanta. De 7 ori mai multe incendii de padure decat anul trecut

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Numarul incendiilor de padure inregistrate in fondul forestier administrat de Romsilva a crescut cu 625% fata de anul trecut. Valoarea pagubelor se apropie de un milion de lei, anunta regia autonoma.

Potrivit datelor publicate, luni, de institutie, majoritatea incendiilor (693 din 711) s-au inregistrat in zone de deal si de campie, principala cauza fiind extinderea incendiilor de vegetatie produse in proprietatile agricole vecine fondului forestier, in urma arderii miristilor si a vegetatiei uscate.

In acest context, evenimentele raportate au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litiera, iar 98,93 hectare sunt suprafete regenerate recent, 285.041 de puieti forestieri fiind distrusi. De asemenea, in incendii au fost distrusi 1.129 metri cubi de lemn.

Valoarea totala a pagubelor provocate de aceste incendii in fondul forestier administrat de Romsilva, in primele sase luni ale anului, este de 951.302,64 lei.

Conform institutiei, cele mai multe astfel de incidente s-au inregistrat in fondul forestier administrat de directiile silvice Gorj – cu 124 de incendii, Sibiu (73), Caras-Severin (48) si Mehedinti (44).

“Avand in vedere ca marea majoritate a acestor incendii din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietatile agricole invecinate, facem un nou apel la cetateni sa fie responsabili, sa nu incendieze resturile vegetale si sa nu lase focul nesupravegheat in apropierea padurilor.

De asemenea, rugam turistii care aleg sa petreaca timpul liber in natura sa nu aprinda focul decat in locurile special amenajate si sa nu lase focul nesupravegheat.

Pentru a preveni si a stinge incendiile din fondul forestier administrat, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a adoptat o serie de masuri suplimentare, avand in vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei si secetei prelungite, a cresterii activitatii turistice si a intensificarii activitatilor agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier.

Intre aceste masuri suplimentare se numara sporirea actiunilor de patrulare si supraveghere a fondului forestier si a lizierelor padurilor, in special a zonelor cu risc de producere a incendiilor si a traseelor frecventate de turisti, precum si intretinerea liniilor izolatoare, colnicelor si santurilor de minim sanitar”, se arata in comunicatul de presa al Romsilva.

Toate suprafetele de fond forestier administrate, afectate de incendii, sunt refacute de RNP – Romsilva, prin lucrari de regenerare a padurilor.

Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate.

De asemenea, Regia administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.

Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE