Noi cifre despre dezastrul provocat de seceta: peste 70.000 de hectare afectate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Suprafata afectata de seceta la culturile la care s-a incheiat recoltatul a crescut la aproximativ 70.562 de hectare, din 14 judete.

Procesul de constatare a pagubelor este in plina desfasurare, intrucat este foarte probabil ca suprafata totala afectata sa fie cu mult mai mare, anunta MADR.

“Facem precizarea ca in prezent sunt prelucrate datele la culturile unde recoltatul s-a incheiat.

Astfel, potrivit documentelor si comunicarilor transmise de prefecturi, suprafata totala afectata de factorul de risc – seceta pedologica – este de 70.562 hectare, cultivate in judetele Arad, Bacau, Botosani, Braila, Calarasi, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui, Ilfov.

Procesul de constatare este in plina desfasurare si la culturile prasitoare (porumb si floarea soarelui), comisiile sunt in teren pentru a evalua si inregistra pagubele produse, urmand ca acestea sa fie comunicate periodic”, mentioneaza MADR intr-un comunicat de presa.

Citeste si: Subventie mai mare: fermierii ar putea primi 85% din avans

Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarui judet este instituita procedura care stabileste modalitatile de constatare si inregistrare a pagubelor, conform prevederilor legale, ca urmare a secetei pedologice instalate in unele regiuni ale Romaniei.

“In baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafetelor calamitate si a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanti ai administratiei publice locale, un reprezentat al APIA si un reprezentant al Directiei Agricole judetene, evalueaza la fata locului pagubele produse pentru fiecare cultura, pe baza solicitarilor transmise de cultivatorii/producatorii agricoli din zonele afectate autoritatilor locale”, mentioneaza MADR.

Termenul de depunere a documentatiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc – seceta pedologica – este 30 august pentru culturile de toamna (grau si triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prasitoare (porumb si floarea soarelui).

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, sustine ca, in acest moment, nu se impune declararea starii de calamitate din cauza secetei pedologice, insa comisiile din teritoriu trebuie sa incheie in teren, la fata locului, procese verbale de constatare cu daunele produse de acest fenomen.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE