Noi statistici ingrijoratoare: peste 160.000 de hectare de teren, afectate de seceta

Facebook
Twitter

In prezent, 160.670 de hectare de teren, din 24 de judete, sunt afectate de seceta, informeaza Ministerul Agriculturii.

Astfel, pana in prezent, au comunicat suprafete afectate de seceta judetele: Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timis, Vaslui si Vrancea.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada 28 iulie – 3 august, in cultura de porumb neirigat, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, Banat, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia, Transilvania si Oltenia.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, local in nordul si sud-vestul Olteniei, nordul, nord-vestul si vestul Munteniei, izolat sudul, sud-vestul si estul Transilvaniei, nordul Moldovei.

Citeste si: Fermierii din Olt au incheiat recoltarea cerealelor: care sunt productiile la hectar?

„Mentinerea temperaturilor ridicate din aer, asociate cu deficitele accentuate de umiditate in sol, vor determina deprecierea accentuata a starii de vegetatie la culturile prasitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), indeosebi pe suprafetele agricole din sud-estul, sudul, estul si local vestul tarii.

Ca urmare, in aceste zone se va generaliza fenomenul de ofilire si rasucire a frunzelor in orele de amiaza, uscarea aparatului foliar, fortarea proceselor vegetative mergand pana la stagnarea acestora.

Astfel, pe arealele unde ofilirea plantelor va fi ireversibila se vor putea extinde suprafetele agricole compromise”, se arata in prognoza ANM.

Specialistii spun ca lucrarile de recoltare la graul de toamna se vor putea finaliza, pe aproape intreg teritoriul agricol.

„La floarea-soarelui, datorita conditiilor nefavorabile din perioadele anterioare (seceta pedologica, arsita) se va generaliza fortat faza de maturitate ceara, indeosebi pe suprafetele agricole din jumatatea de sud a tarii. In restul zonelor, va predomina inflorirea si cresterea capitulului (10-100%).

Cultura de porumb va parcurge aparitia paniculului, inflorirea si matasirea (50-100%) pe majoritatea suprafetelor, iar la hibrizii extratimpurii si timpurii se va inregistra maturitatea in lapte (10-60%).

In majoritatea bazinelor specializate, sfecla de zahar isi va continua fazele de alungire si ingrosare a axei hipocotile (30-100%), iar cartoful, formarea si cresterea tuberculilor.

Pe suprafetele afectate de seceta pedologica se va semnala uscarea prematura a vrejilor la cartof, tuberculii avand totodata dimensiuni reduse.

La pomii fructiferi predominante vor fi cresterea rodului si acumularea zaharului, precum si maturarea fructelor si recoltarea.

Vita-de-vie va parcurge fazele de crestere si dezvoltare a boabelor. Local in podgoriile din jumatatea de sud a tarii, la soiurile timpurii de masa se va putea declansa coacerea boabelor”, subliniaza agrometeorologii.

In general, conditiile meteorologice vor permite desfasurarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la fructe si cereale, precum si a celor de intretinere la prasitoare, pomii fructiferi si vita-de-vie.

In aceasta perioada se va mentine o vreme mai calda decat in mod obisnuit, chiar caniculara, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 17 – 30 grade Celsius la nivelul intregii tari, valori mai ridicate cu 1 – 5 grade Celsius in raport cu mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 23 – 37 grade Celsius, in toate zonele de cultura, iar cea minima va fi cuprinsa intre 10 – 23 grade Celsius, in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. Izolat, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE