Criza cerealelor din Ucraina. Fermierii nu mai au unde depozita productiile

Facebook
Twitter

Criza cerealelor din Ucraina se adanceste, in conditiile in care fermierii se pregatesc sa culeaga noua recolta, insa vechea productie inca se afla depozitata in unitatile de stocare, in lipsa unor solutii de transport.

Fermierul ucrainean Mykola Tereshchenko spera ca in urmatoarele zile sa poata sa inceapa recoltarea graului, dar acest proprietar al unei mici exploatatii agricole din nordul Ucrainei nu are unde sa isi depoziteze cerealele, transmite Reuters.

Silozurile sale sunt deja pline cu 1.100 tone de cereale din recolta de anul trecut pe care nu le poate exporta din cauza inchiderii porturilor ucrainene de la Marea Neagra, dupa invazia ruseasca.

Chiar daca o parte cerealele ucrainene au putut iesi din tara pe cale ferata sau rutiera via tarile vecine precum Romania si Polonia, milioane de tone de cereale s-au acumulat la fermele din Ucraina si lipsa livrarilor din partea unuia din cei mai mari exportatori mondiali de cereale a impins in sus preturile pe piata mondiala.

Recent, Departamentul american al Agriculturii a estimat ca Ucraina a incheiat sezonul agricol 2021/22 cu 6,8 milioane de tone de porumb, de opt ori mai mult decat la finele sezonului agricol precedent, in timp ce stocurile de grau s-au majorat de patru ori pana la 5,8 milioane tone.

Acum fermierii precum Tereshchenko, aflati in regiuni unde trimiterea cerealelor pe calea ferata sau cu camionul via Europa de Est este dificila, vor fi nevoiti sa isi vanda recolta in pierdere pentru ca nu o pot insiloza, astfel ca vor avea mai putini bani pentru a cumpara seminte, ingrasaminte si pesticide pentru urmatorul sezon, ceea ce va reduce si mai mult productia agricola a Ucrainei.

Ferma lui Tereshchenko face parte dintr-o cooperativa agricola formata din aproape 30 de persoane din Khreshchate, un sat cu 700 de locuitori amplasat la aproape 120 de kilometri de granita cu Rusia si care a fost bombardat in primele luni ale razboiului. Satenii s-au ascuns in beciuri in timpul bombardamentelor care au distrus acoperisul fermelor si au ucis mai multe zeci de vaci si porci.

Cooperativa agricola din Khreshchate nu mai are bani pentru ca nu a reusit sa vanda decat o mica cantitate de seminte de floarea soarelui la preturi foarte nefavorabile.

„Avem propriul nostru siloz. Dar e plin cu cerealele pe care nu am reusit sa le vindem”, spune Tereshchenko.

Viitorul lui Tereshchenko, la fel ca al multor altor fermieri ucraineni, depinde de discutiile care se poarta in prezent cu privire la deschiderea unui coridor maritim care sa permita reluarea exporturilor de cereale via porturile ucrainene de la Marea Neagra.

Tereshchenko spera ca ruta maritima va fi redeschisa dar se teme de ce se va intampla daca discutiile nu se vor incheia cu succes. „Pentru cooperativa ar fi o catastrofa.

Vor ramane fara locuri de munca, fara paine”, spune Tereshchenko.

Preturile la cereale s-au prabusit in Ucraina in ultimele saptamani, pe masura ce fermierii incearca sa elibereze spatii in silozuri pentru noua recolta.

Potrivit firmei de consultanta APK-Inform, pretul oferit pentru graul de panificatie clasa a treia a scazut in Ucraina pana la 3.100-3.400 de hrivne (aproximativ 110 dolari) pe tona la data de 8 iulie, de la 7.650 de hrivne (aproximativ 259 de dolari) la mijlocul lunii aprilie.

„Preturile pentru toate cerealele au scazut, iar costul cu logistica a crescut atat de mult incat distruge totul, fermierul practic nu mai castiga nimic”, a spus un trader de cereale din strainatate care lucreaza in Ucraina.

La compania Baryshivska Grain Company, o firma de talie mijlocie din Nizhyn, in regiunea Chernihiv din nordul Ucrainei, directorul pentru silozuri Yevhen Prymushko spune ca problemele cu care se confrunta micii fermierii sunt deosebit de grave.

Potrivit lui Prymushko, compania obisnuia sa le ofere servicii de depozitare fermierilor insa acum, din cauza blocarii exporturilor, nu mai are spatii de depozitare disponibile pe care sa le ofere.

Inainte de razboi, silozurile Baryshivska Grain Company puteau depozita 72.000 de tone de cereale insa o racheta a distrus acoperisul unui siloz. Per total bombardamentele rusesti au redus capacitatea de depozitare cu 15.000 de tone si au distrus o facilitate de depozitare cu o capacitate de 1.200 de tone.

„Nu vom putea sa ne oferim serviciile micilor fermieri. Ei nu mai au unde sa isi puna cerealele. Vorbim cu ei si ne cer sa le gasim spatii de depozitare”, a spus Prymushko.

Potrivit lui Kees Huizinga, un olandez care gestioneaza o ferma cu 15.000 de hectare la aproximativ 200 de kilometri sud de capitala Kiev, fermierii intentioneaza sa foloseasca magaziile si grajdurile de vaci pentru a depozita cerealele recoltate in acest sezon.

In plus, Kees Huizinga a cumparat aproximativ 60 de saci de plastic pentru stocarea de cereale, care costa 1.000 de dolari fiecare.

Un astfel de sac poate stoca 250 de tone de cereale, astfel ca in total va putea depozita alte 15.000 de tone de cereale.

Oleksandr Haidu, presedintele comisiei pentru agricultura din parlamentul ucrainean, estimeaza ca Ucraina ar avea nevoie de aproximativ 80.000 de astfel de saci si a adaugat ca legislativul de la Kiev intentioneaza sa introduca conditii preferentiale pentru acest articol prin eliminarea accizelor la import.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE