UE ajuta fermierii din statele membre. Un nou sprijin va fi acordat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

UE va acorda un sprijin special de 500 de milioane de euro fermierilor din statele membre, pentru a le permite sa cultive pe terenurile nefolosite.

Masura are rolul de a contracara deficitul alimentar prognozat pe fondul razboiului din Ucraina, noteaza Reuters.

Propunerile publicate miercuri de Comisia Europeana includ si asistenta acordata Ucrainei pentru a-i ajuta pe fermieri sai sa insamanteze porumb, grau si floarea soarelui.

Ucraina este un important producator de grau si de porumb si este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, insa sectorul sau agricol a fost puternic lovit de invazia rusa inceputa la 24 februarie.

Oficialii UE au subliniat ca nu exista un pericol imediat la adresa securitatii alimentare a blocului comunitar, tinand cont ca UE este un exportator net de cereale.

Citeste si: Subventii 2022: noutati despre cererile de plata

Dar, in conditiile in care fermierii se confrunta cu preturi mai ridicate la combustibili si nutreturi, Uniunea Europeana va distribui celor 27 de state membre 500 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii care sunt cei mai loviti de criza, mai ales pe cei implicati in productia ecologica.

Tarile membre UE pot adauga inca un miliard de euro la bugetul de sprijin al fermierilor.

De asemenea, UE va permite temporar fermierilor sa creasca culturi pe cele aproape 6% suprafete agricole care nu sunt cultivate pentru sprijinirea biodiversitatii.

Comisia Europeana spera ca, alaturi de exporturile record ale Indiei, sa acopere o parte din cele 20 de tine de grau pe care le exporta in mod normal Ucraina.

Executivul comunitar a propus un program de sprijin de urgenta pentru Ucraina, de 330 de milioane de euro, o parte din bani fiind sprijin pentru fermieri.

“Le vom oferi un ajutor agricultorilor ucraineni, care au nevoie de 50.000 de tone de carburant pentru a-si lucra la minimum terenurile si pentru a-si mentine productia la niveluri minime de supravietuire”, a anuntat luni comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.

“Tranzitul ajutorului pe teritoriul Poloniei este solutia cea mai eficienta din punct de vedere logistic”, iar Varsovia “este pregatita sa participe”, a adaugat Wojciechowski, subliniind ca timpul preseaza in ceea ce priveste insamantarile de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE