Exporturile de cereale ale Ucrainei scad din ce in ce mai mult. Ce efecte are fenomenul?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In luna mai a acestui an, exporturile de cereale ale Ucrainei au scazut cu peste jumatate, fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza invaziei Rusiei, noteaza Reuters.

In perioada 1-12 mai 2021, Ucraina a exportat 667.000 tone de cereale.

Inainte de invazia Rusiei din 24 februarie, tara exporta lunar pana la sase milioane tone de cereale.

Razboiul a generat volatilitate pe pietele financiare internationale, ducand la cresterea preturilor la materiilor prime si afectand logistica.

Citeste si: Isarescu(BNR), despre problemele din agricultura: lipsa irigatiilor si a asocierii, printre principalele

Pana acum, in sezonul agricol 2020/2021, Ucraina a exportat 46,17 milioane tone de cereale, arata datele Ministerului Agriculturii, fata de 39,65 milioane tone in sezonul anterior.

Volumele de export din 2021/2022 includ 18,53 milioane tone de grau, 21,50 milioane tone de porumb si 5,68 milioane tone de orz.

Sectorul agricol si alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei.

Anul trecut, tara vecina a exportat produse alimentare in valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse in valoare de sapte miliarde de euro in UE.

In sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb si al saselea mare exportator de grau, conform datelor Consiliului International al Cerealelor.

De la debutul invaziei rusesti, in 24 februarie, Ucraina a fost obligata sa isi redirectioneze exporturile de cereale pe calea ferata spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE