Isarescu(BNR), despre problemele din agricultura: lipsa irigatiilor si a asocierii, printre principalele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania este nevoita sa-si valorifice mai bine avantajele competitive pe care le detine, pentru a dezvolta agricultura si a asigura independenta alimentara, in conditiile in care cele mai mari probleme sunt de natura structurala, iar rezolvarea lor treneaza de peste 30 de ani, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“In noul context geopolitic dezvoltarea agriculturii si asigurarea independentei alimentare a tarii capata noi valente devenind o componenta a securitatii nationale, dar pentru aceasta Romania va trebui sa valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le detine.

In ultimii ani, o serie de banci comerciale si-au indreptat atentia catre finantarea agriculturii, dar ca in orice alt domeniu, bancile trebuie sa fie mai intai convinse de bonitatea potentialului client.

Citeste si: FAO: 25 de milioane de tone de cereale, blocate in Ucraina

Este de la sine inteles ca fara un istoric sau fara perfomante sau fara o anumita anvergura a clientului, acesta va avea dificultati in a atrage finantare.

Dar oricat de deficitara ar fi finantarea activitatilor agricole, nu acesta este principalul obstacol in calea dezvoltarii acestei ramuri.

Principalele obstacole sunt de natura structurala si rezolvarea lor treneaza de circa 30 de ani”, a subliniat marti Mugur Isarescu, intr-un mesaj citit de economistul sef al BNR, Valentin Lazea, la Conferinta Nationala dedicata Programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”.

In opinia sa, o prima problema structurala o constituie faramitarea excesiva a proprietatii agricole si lipsa consolidarii, fie prin absorbtie, fie prin asociere.

“Micii producatori sunt inca reticenti confundand asocierea cu cooperatia din vremurile comuniste, dar nu realizeaza ca individual pot discuta de pe picior de egalitate cu furnizorii de seminte si ingrasaminte, cu firme de transport si depozitare, cu marile lanturi de magazine.

Va revine dumneavoastra, tinerilor leaderi din agricultura, sa schimbati aceasta mentalitate”, a transmis guvernatorul BNR.

Potrivit sursei citate, o alta problema structurala a agriculturii mentionata de guvernatorul BNR este meteo-dependenta, in lipsa unui sistem de irigatii corespunzator.

“Irigatiile sunt prealabile numai pentru fermele suficient de mari, ceea ce se leaga de punctul precedent. In al doilea rand refacerea pe vechea structura a sistemului de irigatii mostenit de la regimul comunist ar fi o greseala, deoarece acesta se baza pe suportarea de catre bugetul de stat a costului electricitatii, ceea ce este complet anti-economic.

Pe de o parte, fermele trebuie sa fie suficient de mari pentru a putea suporta ele insele preturile crescute ale electricitatii, iar pe de alta parte, in toate zonele unde este posibil, irigarea prin pompare electrica ar trebui inlocuita cu irigare gravitationala, din lacuri si rezervoare sapate in munti”, a adaugat el.

De asemenea, lipsa unei forte de munca adecvat calificate in agricultura reprezinta o alta problema structurala pe care Romania nu a reusit sa o rezolve deocamdata.

“O alta problema structurala este insuficienta unei forte de munca adecvat calificate.

Desfiintarea scolilor de meserii a dus la o penurie de tractoristi, mecanici, mecanizatori etc.

Sectorul privat a preluat o parte din sarcina invatamantului, dar nu poate face prea mult fara o implicare mai semnificativa din partea statului”, a atras atentia guvernatorul BNR.

In opinia sa, finantarea in sine, fara astfel de reforme, nu va putea rezolva lipsa de eficienta si de competitivitate in aceasta ramura importanta a economiei nationale.

“Am vrut sa subliniez ca dumneavoastra va revine un rol foarte important in depasirea problemelor structurale din agricultura.

Fara astfel de reforme, doar finantarea in sine nu va putea rezolva lipsa de eficienta si de competitivitate.

Va trebui sa lucram impreuna la refacerea prestigiului si mandriei ocupatiei de agricultor.

A furniza hrana pentru tara si a trece la o balanta excedentara, la exportul de produse agricole, reprezinta o sarcina de deplina importanta, mai ales in noul context geopolitic.

Dumneavoastra, tineri leaderi din agricultura, trebuie sa dati acestei ocupatii stralucirea pe care o merita”, a mai aratat Mugur Isarescu in mesajul sau.

Clubul Fermierilor Romani a organizat marti Conferinta Nationala dedicata Programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”, primul program major european care isi propune sa adreseze in mod creativ nevoia de a creste atractivitatea pentru agricultura a noii generatii.

Programul isi doreste sa asigure continuitatea fermelor, pe fondul imbatranirii populatiei, si sa gestioneze riscurile asociate schimbarilor climatice, care necesita punerea la lucru a noilor tehnologii si modele de afaceri.

Programul “Tineri Lideri pentru Agricultura” urmareste pregatirea generatiei de tineri fermieri pentru: succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european si national, asumarea rolului de lider in propria afacere si comunitatea rurala, promovarea noilor tehnologii din Agricultura 4.0 si crearea unei comunitati de tineri promotori ai inovatiei si antreprenoriatului.   

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE