FAO: 25 de milioane de tone de cereale, blocate in Ucraina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, exista aproape 25 de milioane de tone de cereale care se afla blocate in Ucraina si care nu pot parasi tara din cauza problemelor cu infrastructura si a porturilor blocate de la Marea Neagra, din cauza invaziei rusesti, transmite Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Blocajele sunt vazute ca un factor care alimenteaza preturile ridicate ale produselor alimentare.

In martie, preturile produselor alimentare au urcat la un maxim istoric, in urma invadarii Ucrainei de catre Rusia.

In sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb si al saselea mare exportator de grau, conform datelor Consiliului International al Cerealelor.

Citeste si: Front comun pentru interzicerea pesticidelor care ucid albinele

“Este o situatie aproape grotesca pe care o vedem in acest moment in Ucraina, cu aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar nu pot parasi tara pur si simplu din cauza problemelor legate de infrastructura si a blocarii porturilor”, a afirmat Josef Schmidhuber, adjunctul directorului general al FAO.

Acesta a explicat ca din cauza silozurilor pline s-ar putea inregistra dificultati de stocare in timpul recoltarii cerealelor din lunile iulie si august.

“In pofida razboiului, recolta nu arata rau, ceea ce inseamna ca ar putea sa nu existe suficiente capacitati de stocare in Ucraina, in special daca nu se va deschide un coridor pentru exportul graului din Ucraina”.

Un alt motiv de ingrijorare il reprezinta informatiile privind distrugerea unor capacitati de depozitare a cerealelor, din cauza luptelor, a adaugat oficialul FAO.

De la debutul invaziei rusesti, in 24 februarie, Ucraina a fost obligata sa isi redirectioneze exporturile de cereale pe calea ferata spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE