Organizatia de mediu WWF face front comun cu mai multe organizatii de profil pentru a sustine interzicerea neonicotinoidelor, pesticidele care ucid albinele, se arata intr-un comunicat al organizatiei.
Derogarile permit tratarea semintelor de sfecla de zahar. Romania continua sa foloseasca pesticide toxice nocive pentru albine, desi in ultimii ani Ministerul Agriculturii a dat semnale ca doreste alinierea la directiile europene prin eliminarea din derogarile anuale a tratamentului cu neonicotinoide la culturile de floarea-soarelui si rapita”, se arata intr-un comunicat transmis joi de WWF Romania, Romapis si Eco Ruralis.
Reprezentantii acestor organizatii mentioneaza ca aproape trei sferturi din culturile agricole din lume depind, cel putin partial, de albine si de alti polenizatori, acestia fiind o componenta vitala a ecosistemelor, inclusiv prin rolul lor in reproducerea plantelor din flora salbatica.
„Declinul lor rapid, consemnat in tot mai multe cercetari stiintifice, reprezinta inceputul unei crize sistemice pentru sanatatea mediului si securitatea alimentara in Europa si la nivel global.
De aceea, pesticidele neonicotinoide, toxice pentru albine, au fost interzise complet din mediul outdoor de catre Comisia Europeana de patru ani, dupa ce Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat efectul lor nociv”, spun reprezentantii asociatiei.
Potrivit sursei citate, Romania a continuat inca de la inceput cu exceptiile de la regula, din 2014, dupa ce au intrat in vigoare primele restrictii la nivelul UE.
Derogarile au fost emise anual pentru a permite utilizarea pesticidelor neonicotinoide pentru culturile de porumb, floarea soarelui, rapita si sfecla de zahar.
In urma unei atentionari primite de Romania din partea Comisiei Europene, in 2020 si 2021 tara noastra nu a mai permis tratarea culturilor de rapita, dar nici de floarea-soarelui.
„In contextul in care Romania a adoptat, ca membru UE, Pactul Verde European, pasul necesar este cercetarea, testarea si incurajarea unor metode alternative de control a daunatorilor si renuntarea treptata la aceste pesticide.
Strategia „De la ferma la furculita”, care are un loc central in Pactul Verde European, prevede reducerea utilizarii si riscului asociat pesticidelor chimice cu 50% pana in 2030.
In paralel, Strategia privind Biodiversitatea pentru 2030 stabileste obiectivul-cheie de a practica agricultura ecologica pe cel putin 25% din terenurile agricole din UE (de la 8,5% in prezent).
Romania are 2,9% din suprafata agricola gestionata in regim ecologic”, se mentioneaza in comunicatul celor trei organizatii.
In opinia acestora, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale doreste din nou mai multe exceptii de la legislatia europeana, iar ultimele astfel de derogari au fost obtinute in preajma Craciunului din 2021, la solicitarea asociatiilor si cooperativelor fermierilor mari din sectorul vegetal.
„Derogarile au fost emise a doua zi dupa intalnirea cu apicultorii, desi Federatia Asociatiilor Apicole din Romania – Romapis a transmis, alaturi de Ecoruralis (reprezentand micii producatori din Romania, majoritari in sectorul agricol), o lista de argumente clare impotriva acestei decizii”, sustin reprezentantii celor trei organizatii.
Citeste si: Se schimba modul de acordare a subventiilor pe suprafata
In acest context, WWF sustine eliminarea utilizarii neonicotinoidelor, alaturi de Romapis si Eco Ruralis, si solicita ajutorul cetatenilor pentru a transmite, din nou, un mesaj autoritatilor din Romania si de la nivel european, prin semnarea unei petitii de salvare a albinelor.
„WWF lucreaza pentru a proteja si reface ecosisteme salbatice, atat in Romania, cat si la nivel mondial.
De fiecare data luam in calcul bunastarea tuturor speciilor din ecosistem: de exemplu, odata cu reconstructia ecologica a luncii din Balta Geraiului am incurajat localnicii sa cultive menta pentru miere, astfel ajutand si albinele.
In plus, prin intermediul proiectului BeeActive, ne dorim sa imbunatatim legislatia din Romania, cu implicarea tuturor factorilor de interes”, mentioneaza WWF.
Actiunile organizatiei vizeaza si includerea unei scheme de finantare pentru practici agricole benefice pentru polenizatori in Planul National Strategic pentru implementarea Politicii Agricole Comune a UE pentru 2023-2027, Plan care se afla in elaborare la Ministerul Agriculturii.
Aceasta finantare ar sustine diversificarea peisajului in zonele de monocultura prin reintroducerea zonelor cu vegetatie si flora salbatica, precum si selectarea culturilor agricole si rotatia lor, astfel incat sa se asigure hrana si pentru polenizatori si sa se previna/reduca atacul daunatorilor.
De asemenea, WWF isi doreste in cadrul acestei scheme sprijinirea fermierilor pentru evitarea folosirii preventive a pesticidelor.