Masuri drastice luate de Ucraina, in privinta exportului de produse agricole

Facebook
Twitter

Exportul de produse agricole va fi supus unor restrictii, a hotarat Guvernul ucrainean, pe fondul invaziei rusesti, noteaza agentia Interfax Ukraine.

Potrivit unui decret guvernamental publicat duminica seara, va fi nevoie de o licenta speciala pentru a putea exporta grau, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pui si oua.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de cereale si uleiuri vegetale.

Citeste si: Impadurire de primavara: 19 milioane de puieti vor fi plantati

Ofensiva militara ruseasca a perturbat exporturile si ameninta cotatiile la produse agricole, Rusia si Ucraina fiind doua tari importante pentru aprovizionarea cu materii prime agricole.

Pe de alta parte, compania ucraineana de transport feroviar Ukrainian Railways a anuntat ca este pregatita sa organizeze exporturile de produse agricole pe calea ferata, dupa inchiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagra din cauza invaziei rusesti.

Ukrainian Railways a spus ca ar putea livra cereale la granitele cu Romania, Ungaria, Slovacia si Polonia, de unde ar putea fi livrate spre porturile si hub-urile logistice ale tarilor europene.

In 2021, productia de cereale a Ucrainei a crescut cu 32% pana la 85,7 milioane de tone iar de la inceputul sezonului agricol 2021/2022 si pana la data de 23 februarie 2022 Ucraina a exportat 43 de milioane de tone de cereale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE