Zelenski: 75 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate, pana in toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Volodimir Zelenski, Presedintele ucrainean, a precizat ca peste 75 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate in Ucraina, pana in aceasta toamna.

Seful statului a facut un apel pentru arme, care ar putea asigura autoritatilor posibilitatea de a livra arme in siguranta, noteaza Reuters.

In acest moment, Ucraina discuta cu Marea Britanie si Turcia ideea ca marina unei terte tari sa garanteze trecerea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagra ocupate de Rusia, a declarat Zelenski la o conferinta de presa in Kiev.

Citeste si: Peste 32.000 de fermieri au depus cereri pentru schema de microgranturi

Sectorul agricol si alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei.

Anul trecut, tara vecina a exportat produse alimentare in valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse in valoare de sapte miliarde de euro in UE.

In sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb si al saselea mare exportator de grau, conform datelor Consiliului International al Cerealelor.

De la debutul invaziei rusesti, in 24 februarie, Ucraina a fost obligata sa isi redirectioneze exporturile de cereale pe calea ferata spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE