Cum va fi afectata agricultura din Ucraina de razboi? Suprafata insamantata scade drastic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In primavara, suprafata insamantata cu cereale de primavara ar putea scadea cu 39%, adica pana la 4,7 milioane de hectare, din cauza invaziei rusesti, se arata intr-o estimare a firmei de consultanta APK-Inform.

Ucraina este un mare producator si exportator mondial de cereale si uleiuri vegetale, insa oficialii si fermierii se asteapta ca in 2022 recoltele si exporturile sale sa scada din cauza razboiului.

Anul trecut, Ucraina a strans o recolta record de 86 milioane de tone de cereale, dupa ce a insamantat cu cereale de primavara o suprafata de 7,7 milioane de hectare.

Citeste si: Ministerul Agriculturii a primit peste 400 de milioane de euro de la UE. Care este scopul banilor?

“Dupa ce trupele rusesti au intrat pe teritoriul Ucrainei si ca urmare a continuarii ostilitatilor in multe regiuni importante, nu exista oportunitatea fizica de a incepe insamantarile”, sustin analistii de la APK-Inform.

Firma de consultanta nu a oferit nicio estimare cu privire la recolta de cereale din 2022 a Ucrainei.

Pe de alta parte, analistii de la APK-Inform estimeaza ca aproximativ doua milioane de hectare insamantate cu grau de iarna, orz si secara in Ucraina ar putea fi deteriorate sau nedisponibile pentru recoltare, din cauza ostilitatilor, astfel ca, la final, Ucraina ar putea recolta in acest an doar culturile de cereale de pe o suprafata de 5,5 milioane de hectare de teren.

“Asta inseamna o pierdere de 28%”, sustine firma de consultanta.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat saptamana trecuta ca tara ar trebui sa insamanteze cat mai rapid posibil culturile de primavara, in pofida invaziei rusesti.

Uniunea Producatorilor Agricoli din Ucraina a estimat si ea ca fermierii ar putea reduce suprafata insamantata cu floarea soarelui, rapita si porumb in acest an, pentru a le inlocui cu cereale precum hrisca, ovaz si mei.

In mod traditional, Ucraina incepe insamantarile de primavara la finele lunii februarie sau la inceputul lui martie, insa in acest an insamantarile de primavara au fost intarziate semnificativ.

Ucraina a suspendat deja exporturile de secara, ovaz, mei, hrisca, sare, zahar, carne si nutret in contextul invaziei rusesti si a introdus licente la export pentru grau, porumb si ulei de floarea soarelui.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE