Ucraina se pregateste de recoltat cerealele, dar nu are unde sa le depoziteze

Facebook
Twitter

Pierderea capacitatii de export, masinile agricole distruse si terenurile minate sunt doar cateva dintre efectele invaziei ruse in Ucraina. Din aceste cauze, fermierii ucraineni au ajuns sa se pregateasca de recoltat cerealele, insa nu au solutii pentru a le depozita, deoarece recolta de anul trecut nu a putut fi comercializata inca, noteaza Bloomberg.

Fermierii ucraineni cauta alternative pentru stocarea cerealelor si isi fac deja griji cu privire la ce suprafata vor putea insamanta in sezonul 2023.

Aceasta inseamna ca este posibila o diminuare a capacitatii Ucrainei de a aproviziona lumea cu cereale chiar si dupa ce porturile vor fi redeschise, in conditiile in care productia din acest an este preconizata sa fie mult mai mica decat cea de anul trecut.

In plus, calitatea cerealelor si randamentul la hectar vor avea de suferit daca recoltele vor fi lasate mult timp pe camp din lipsa de spatii de stocare.

„Anul viitor vom visa la problemele cu care ne confruntam acum. Pentru ca, credeti-ma, probleme de anul viitor vor fi mult mai grave”, sustine Dmitry Skornyakov, director general la HarvEast, o companie agricola cu activitati in estul si nordul Ucrainei.

Citeste si: Asociatiile de fermieri, ingrijorate de cresterile preturilor combustibililor: e nevoie de masuri din partea autoritatilor

Inainte de razboi, Ucraina era unul din cei mai mari exportatori mondiali de grau, porumb si floarea soarelui, iar intreruperea livrarilor din Ucraina a trimis o unda de soc pe pietele agricole mondiale, ducand preturile la alimente la valori record si ingrijorari cu privire la foamete la nivel mondial.

Guvernul de la Kiev se asteapta ca productia de cereale sa scada cu aproape 40% in acest an, comparativ cu 2021, dupa ce fermierii au avut probleme cu obtinerea de ingrasaminte sau au lasat terenurile necultivate.

Chiar si asa, Ucraina are in prezent o rezerva de cereale de aproximativ 20 de milioane de tone de anul trecut, in conditiile in care noul sezon agricol incepe luna viitoare.

O cincime din silozurile de cereale ucrainene au fost afectate sau pierdute ca urmare a teritoriilor ocupate de fortele rusesti, sustine ministrul ucrainean al Agriculturii.

Aceasta inseamna ca, in jurul lunii octombrie, fermierii ucraineni nu vor avea unde sa depoziteze 10 pana la 15 milioane tone de cereale.

Anumite cantitati de cereale au inceput sa iasa din Ucraina via trenuri, camioane si transport fluvial, insa procedurile sunt indelungate.

In plus, in mod normal exporturile de grau ale Ucrainei ating nivelul de varf dupa recoltare iar tarile vecine membre UE vor avea de gestionat propriile lor recolte in acelasi timp, ceea ce va crea probleme logistice.

„Este un proces indelungat, dificil si scump. O problema foarte mare. Intr-o luna vom avea noua recolta. Si ma astept ca situatia sa se agraveze si mai mult”, a spus Skornyakov.

Ucraina ar trebui sa aiba spatiul necesar pentru a stoca graul si orzul, care sunt primele recoltate, estimeaza Petro Melnyk, presedintele Ukrainian Agribusiness Club.

Problema cea mare va aparea la toamna cand vor fi recoltate culturile tarzii, precum porumbul.

Utilizarea sacilor pentru depozitarea cerealelor, o practica utilizata de fermieri de mai multi ani, va fi de ajutor.

Chiar in aceasta situatie, nu va putea fi absorbit intregul surplus, iar fermierii au nevoie de asemenea de capacitati pentru curatarea si uscarea cerealelor, a mentionat Melnyk.

Ucraina a cerut ajutorul partenerilor europeni pentru depozitarea urmatoarei recolte. Spatiile mobile de depozitare ar putea oferi capacitati suplimentare de 15 milioane de tone, a declarat recent premierul ucrainean.

Alti aliati au promis, la randul lor, ca vor ajuta, in timp ce presedintele SUA, Joe Biden, a spus ca vor fi construite silozuri temporare in tarile care au granita cu Ucraina, cum este Polonia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE