Asociatiile de fermieri, ingrijorate de cresterile preturilor combustibililor: e nevoie de masuri din partea autoritatilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cresterile galopante la pretul combustibililor provoaca ingrijorari si in randul asociatiilor de fermieri. La acestea se adauga si cresterile preturilor cu transportul, pentru care este nevoie de sustinerea autoritatilor, explica Alianta pentru Agricultura si Cooperare.

“Din cauza proximitatii fata de zona de conflict, tara noastra este grav afectata de cresterea abrupta a cererii de motorina, deoarece aceasta este achizitionata cu predilectie de pe teritoriul Romaniei, pentru a fi oferita sub forma de ajutor poporului ucrainean, din fonduri de asistenta financiara externa.

De asemenea, in afara cantitatilor mari de motorina contractate direct la rafinarie, sunt angajate servicii de livrare a cisternelor din Constanta pana in interiorul Ucrainei, in apropierea granitei romanesti, la tarife de 29 lei/km, comparativ cu tarifele practicate in mod curent in Romania, de circa 4 – 5 lei/km, la care se adauga costuri de asigurare foarte ridicate aferente acestor transporturi, avand ca efect distorsionarea pietei asigurarilor.

Deoarece in Romania incepe campania de recoltat, lucrarea agricola cu cel mai mare consum specific de combustibil (care implica combine, remorci tehnologice, transport, etc.), ne apropiem cu pasi repezi de o ruptura pe lantul de aprovizionare cu motorina si de costuri fara precedent, care risca sa compromita sezonul de recoltat pentru productia autohtona de cereale si de rapita”, sustin reprezentatii organizatiei intr-o scrisoare deschisa transmisa autoritatilor.

Citeste si: Sprijin de 15 milioane de euro pentru productia de struguri de masa

Acestia afirma ca Romania este afectata de astfel de distorsiuni de piata, prin presiunea pe cererea locala, solicitand masuri urgente din partea autoritatilor de la Bucuresti si de la Bruxelles pentru protejarea fermierilor.

“Mentionam aici, inca o data, solidaritatea noastra deplina cu poporul ucrainean greu incercat, dar totodata tragem un semnal de alarma in conditiile in care Ucraina este sprijinita cu ajutoare financiare externe, dar prin furnizori romani de produse si servicii!

Romania este tara exclusiv afectata de astfel de distorsiuni de piata, prin presiunea pe cererea locala, de aceea somam autoritatile de la Bucuresti si de la Bruxelles sa ia urgent masuri de protejare si de ajutorare a fermierilor si intreprinderilor agroalimentare din tara noastra!

Alianta pentru Agricultura si Cooperare a cerut in mod repetat, dupa declansarea crizei din Ucraina, masuri care sa atenueze repercusiunile grave la nivelul producatorilor agricoli ale escaladarii fara precedent a cheltuielilor cu energia, combustibilii si ingrasamintele.

La toate acestea se adauga acum tensionarea extrema a pietei in conditiile descrise mai sus “, au mai transmis reprezentantii AAC.

Acestia considera ca se impune de urgenta asigurarea, prin masuri administrative, a necesarului intern si a aprovizionarii ritmice a pietei autohtone cu combustibil, pentru a se evita rupturile de stoc, precum si controlul cresterii preturilor la combustibili sau chiar plafonarea acestora in circumstantele exceptionale pe care le traversam.

De asemenea, AAC solicita masuri de stopare a erodarii preturilor interne la producator ale produsele agricole, in conditiile blocajelor logistice curente, ale posibilitatilor limitate de a transporta marfa dinspre punctele de productie catre noduri logistice, puncte de consum sau porturi, si a prezentei volumelor suplimentare de marfa din Ucraina aflate in tranzit.

“Efectul asociat este deprecierea calitatii recoltei autohtone, iar cei mai afectati vor fi fermierii mici si cei care nu dispun de capacitati logistice si de stocaj.

O solutie imperativa care sa compenseze aceste neajunsuri este subventionarea depozitarii interne pentru producatorii agricoli si pentru alti actori de pe lantul valoric al cerealelor”, subliniaza reprezentantii organizatiei.

Pentru acoperirea acestor nevoi si asigurarea durabilitatii sistemelor alimentare afectate de criza, Regulamentul delegat (UE) 2022/467 al Comisiei din 23 martie 2022 constituie cadrul adecvat de acordare a unor ajutoare exceptionale de adaptare a producatorilor din sectoarele agricole.

In acest context, asteptam asumarea concreta de catre conducerea statului si Guvernului au unor masuri care sa franeze erodarea competitivitatii sectorului agroalimentar din Romania, permitandu-i sa furnizeze hrana intr-o perioada critica pentru securitatea alimentara globala.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3.500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 milioane ha, la care se adauga 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei.

Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE