Sprijin de 15 milioane de euro pentru productia de struguri de masa

Facebook
Twitter

In Sedinta Guvernului din 16 iunie 2022 a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de struguri de masa pentru anul 2022.

Actul normativ stabileste o schema de ajutor de minimis pentru sustinerea productiei de struguri de masa, in baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.408/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013.

Masura vizeaza urmatoarele categorii de beneficiari:

– producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator;

– producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale;

– producatorii agricoli persoane juridice

„Avem pentru prima data in cadrul bugetului de stat pe anul 2022 inclusa suma de 15 milioane de lei destinata cultivatorilor de struguri de masa, un sector cu mare potential.

Venim in sprijinirea fermierilor nostri pentru a-i impulsiona sa realizeze productii care sa asigure cat mai mult accesul romanilor la strugurii obtinuti pe plan local.

Aceasta masura va fi corelata cu programele de investitii din Planul National Strategic, unde am directionat sume pentru cei care produc, dar si pentru depozitarea productiei”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

Citeste si: Activistii de mediu, lobby impotriva cresterii de vaci: emisiile de metan ale fermelor, egale cu cele ale 50 de termocentrale

Pentru a accesa ajutorul de minimis, cei interesati trebuie sa indeplineasca o serie de criterii cumulative de eligibilitate, astfel:

  1. a) sa detina o suprafata cultivata cu struguri de masa de minimum 0,1 ha – maximum 10 ha inclusiv;
  2. b) sa obtina o productie de minim 6.000 kg/ha struguri de masa;
  3. c) sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu strugurii de masa in anul 2022, la specificatia vii nobile pe rod, pentru struguri de masa;
  4. d) sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative (bon fiscal/factura/fila/file din carnetul de comercializare).

Cererea de inscriere in program si documentele insotitoare se depun incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, pana cel tarziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis, in suma 15.000.000 lei, reprezinta echivalentul a maximum 3.000.000 euro si se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2022.

Valoarea maxima in euro a sprijinului financiar care se acorda beneficiarilor este de 1200 euro/ha, iar plata se efectueaza proportional cu suprafata detinuta.

Valorificarea productiei se face pana la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Verificarile in teren pentru identificarea soiurilor de struguri de masa si evaluarea productiei, cu incadrarea in lista de soiuri de masa, se realizeaza de echipe mixte, constituite din reprezentanti ai DAJ si ai APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE