UE va avea dificultati in a-si atinge obiectivele de reducere a emisiilor de metan daca nu reduce efectivele de animale, se arata intr-un studiu comandat de ONG-ul Changing Markets Foundation.
Potrivit sursei citate, daca blocul comunitar va reusi sa convinga 10% din cetateni sa faca trecerea la o dieta care sa contina mai putine carne si lactate, atunci ar fi atinsa o reducere de 34%.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite din agricultura ramane un subiect tabu in Europa, unde guvernele prefera sa se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din productia de combustibili fosili sau deseuri.
Cresterea animalelor, in special a bovinelor, este responsabila pentru aproximativ jumatate din amprenta de mediu a sectorului agricol.
Citeste si: AFIR, plati de 430 de milioane de euro catre agricultori. Categoriile care au primit cei mai multi bani
“Agricultura reprezinta calcaiul lui Ahile pentru strategia Europei in domeniul metanului.
Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe carbune si cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin incurajarea tranzitiei la diete mai sanatoase cu mai putine carne si lactate, sunt complet absente din planurile UE”, sustine Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.
In conformitate cu actualul scenariu de tip “business-as-usual”, emisiile de metal ale bovinelor ar urma sa scada cu mai putin de 4% pana in 2030, insa o trecere la o dieta care sa contina mai putina carne ar duce la o reducere de 30-38%, arata studiile.
Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE si de acea masurile adoptate in acest sector ar putea avea un efect limitat daca nu vor fi luate masuri similare la nivel global.
Peste 100 de tari au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvaluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow.
In schimb, reglementarile anuntate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au lasat deoparte sectorul agricol, optand sa se concentreze pe emisiile de metan realizate in urma productiei de petrol si gaze.