ANSVSA

APIA: sprijin pentru depozitarea carnii de porc. Cine il poate accesa?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA informeaza potentialii beneficiari ca in perioada 25 martie – 29 aprilie 2022, la sediul APIA – Aparat Central, se primesc Cererile de sprijin privind depozitarea privata a carnii de porc.

Stocarea privata a carnii de porc este un sprijin acordat, in situatia in care, pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta asa cum este stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu impact negativ semnificativ in sector.

Ajutorul se acorda operatorilor care, intr-un termen determinat, retrag de pe piata o cantitate de carne de porc, fixata in prealabil, proaspata sau refrigerata, pe care o mentin in stoc, fara schimbarea depozitului, pe o perioada prevazuta intr-un contract.

Beneficiarii ajutorului sunt toate persoanele fizice autorizate, II, IF sau persoane juridice, platitori de TVA, stabilite pe teritoriul Comunitar si care:

  • desfasoara activitatea in sectorul carnii si/sau cel al cresterii animalelor si sunt inscrisi in Registrul Comertului,
  • dispun in vederea stocarii de instalatii corespunzatoare autorizate sau au incheiate contracte de depozitare in acest sens,
  • dispun de autorizatie sanitar – veterinara.

Citeste si: AAPR: suficiente piete in tara pentru vanzarea produselor agroalimentare

Lista produselor eligibile precum si cuantumurile pentru fiecare perioada de depozitare sunt prevazute in Anexa din Regulamentul (UE) nr.470/2022.

Ajutorul pentru stocare privata se acorda numai pentru cantitatile de carne proaspata sau refrigerata care nu au fost inca depozitate.

O cerere de sprijin se va referi la o singura categorie de produs care urmeaza sa fie depozitata pe o perioada de 60, 90, 120 sau 150 de zile.

Cantitatea aferenta unei cereri se va depozita intr-un singur depozit.

Fiecare cerere de sprijin trebuie sa acopere o cantitate minima de cel putin 10 tone pentru produsele dezosate si 15 tone pentru alte produse.

In conformitate cu Regulamentul Delegat (UE) nr. 1238/2016, la depunerea cererii de sprijin, solicitantii trebuie sa depuna si dovada constituirii unei garantii egala cu 20% din cuantumul ajutorului solicitat.

Valoarea garantiei se stabileste in euro si va fi convertita in moneda nationala la ultimul curs de schimb al Bancii Centrale Europene inainte de prima zi a lunii in cursul careia se produce faptul generator.

Faptul generator al cursului de schimb este data la care se depune garantia.

Cursul de schimb aplicabil pentru cererile de sprijin depuse pana la data de 31 martie 2022, este cursul comunicat de BCE in Jurnalul Oficial (UE) la data de 28.02.2022, respectiv 4,9484 lei/euro.

Pentru cererile de sprijin depuse pana la data de 29.04.2022, cursul de schimb aplicabil va fi cel din data de 31.03.2022.

Solicitantii sprijinului pot obtine informatii suplimentare utilizand adresa de e-mail: zootehnie.apia@apia.org.ro .

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE