Seceta si precipitatiile extreme din UE au afectat comertul mondial de grau. Romania, productie cu 40% mai mica fata de 2019

Facebook
Twitter

Fenomenele meteo extreme inregistrate in spatiul Uniunii Europene au afectat serios recoltele, iar comertul mondial cu grau a fost modificat semnificativ din aceasta cauza, arata o analiza Bloomberg.

Dupa ce a pierdut locul de cel mai mare exportator de grau din lume, in favoarea Rusiei, Uniunea Europeana poate acum trece chiar pe locul al treilea, din cauza secetei si inundatiilor care au afectat serios culturile. Potrivit Departamentului american pentru Agricultura, vanzarile de grau ale Canadei vor atinge in acest an un nivel record, iar Australia va reusi sa exporte cea mai mare cantitate de grau din ultimii patru ani. In continuare, Rusia isi va mentine titlul de cel mai mare exportator de grau din lume.

„Atunci cand sunt atat de multi producatori, cineva va fi penalizat de Mama natura. Cu siguranta, vor fi altii care vor putea sa acopere deficitul”, spune Dan Basse, presedintele companiei americane de consultanta AgResource.

In cazul Uniunii Europene, analistii estimeaza ca exporturile franceze de grau ar putea scadea la jumatate in acest an, din cauza unei recolte slabe, chiar daca recoltele mai bune din Polonia si tarile baltice ar putea reduce o parte din deficitul UE.

In aceste conditii, piata se asteapta ca Australia sa acopere golul lasat de UE, sustine analistul Rabobank, Stefan Vogel. In luna iunie a acestui an guvernul australian prognoza ca productia de grau va creste cu 76% in ritm anual pana la 26,7 milioane tone, gratie precipitatiilor care au ajutat culturile de grau dupa mai multi ani de seceta.

In conditiile in care Rusia va vinde mai mult grau pe pietele dominate traditional de exportatorii din UE, precum Africa de Nord si Orientul Mijlociu, aceasta ar putea insemna mai putin grau disponibil pentru a fi livrat in Asia, ceea ce ar putea fi benefic pentru vanzarile de grau din Australia pe piata asiatica, sustine Andree Defois, presedintele firmei de consultanta Strategie Grains.

In ceea ce priveste Romania, la inceputul acestei luni ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca productia medie la grau in acest an este de 2,9 tone pe hectar, in scadere cu 40% fata de 2019, cand regimul precipitatiilor a fost unul normal.

„Cum ne-am asteptat, cum am previzionat, atat din informatiile luate de la fermieri, cat si de la specialisti, sigur ca seceta a afectat puternic culturile de toamna, mai ales in zona de sud-est si est a tarii. La grau, pentru ca este suprafata cea mai mare – peste 80% din suprafata insamantata in toamna a fost cu grau – s-a recoltat pana acum 89% din suprafata, productia medie este de 2,9 tone pe hectar fata de 4,8 tone in 2019, cand regimul precipitatiilor a fost unul normal. Deci s-a diminuat cu 40% productia medie la grau. Daca anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 – 5,6 milioane tone”, a mentionat atunci Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE