Patronat: asteptari optimiste pentru productia de grau din acest an. Care este recolta estimata?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest an, productia de grau se arata a fi mult mai buna decat cea din 2020, avand in vedere dezvoltarea acestei culturi pana in prezent, insa preturile pentru noua recolta vor fi destul de mari, a declarat Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.

„Cultura graului arata foarte bine, la fel si rapita, si orzul. Daca mai vin doua ploi o sa facem o recolta foarte buna la grau si la rapita si la orz, dar interesant este ca preturile din noua recolta sunt foarte mari, chiar daca se preconizeaza a fi o recolta foarte buna. Asta inseamna un reviriment pentru agricultori, intrucat anul trecut au avut pierderi mari din cauza secetei”, a declarat pentru AGERPRES Aurel Popescu.

Cu toate acestea, Popescu este de parere ca nici in acest an nu vor fi atinse productiile „record”, de circa 12 miliarde de tone, consemnate in 2019, explicand ca: „Varful nostru a fost undeva la 8,5 milioane de tone. Raportarile sunt diferite, mai ales cele din gospodariile populatiei”.

In ceea ce priveste pretul graului din aceasta perioada, Aurel Popescu a spus ca acesta este unul destul de ridicat, in conditiile in care estimarile pentru noua recolta sunt optimiste.

„Avem grau pana la noua recolta. Acum pretul graului este in jur de 900 de lei/tona adus la moara, un pret mare daca ne raportam la anul trecut, cand am avut un deficit de grau. In 2020, am avut o luna in care nu am avut grau, eram intr-o situatie extrema si am cerut de la rezerva de stat. Pana la urma s-a gasit intelegere la unul dintre colegii nostri de la Cerealcom Dolj, care avea un contract cu Egiptul si pe care a reusit sa il amane, si ne-a dat 120.000 de tone de grau pe care l-am folosit si am facut paine. Atunci a fost varful de pret de un leu si ceva pe kilogram, deci peste 1.000 de lei/tona. Si la faina, unde avem stocurile asigurate, pretul a crescut in acelasi ritm ca la grau, doar la paine sunt mici. Cand se ajunge la pretul painii, ia foc romanul”, a explicat Popescu.

El a adaugat ca si in cazul porumbului, care abia se insamanteaza, pretul din noua recolta, care va fi in toamna, este aproape similar cu cel al graului, “un lucru foarte rar intalnit”.

Romania, pe locul unu in UE la consumul de paine, are sanse mari sa beneficieze, in continuare, de cel mai mic pret din Uniune, aflat, potrivit Eurostat, cu 47% sub media europeana, doar ca asta nu va insemna ca romanii nu ar fi nevoiti sa se obisnuiasca sa aloce un buget mai mare pentru paine, patiserie sau chiar cozonac.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE