septembrie 29, 2022

AFIR, noutati despre platile totale acordate beneficiarilor PNDR si masurilor APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 2020, beneficiarii proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si prin masurile delegate catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au incasat 8,047 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile de functionare si organizare a AFIR au fost de 223 milioane de lei, informeaza agentia, in cadrul unui document remis Stiri Agricole.

„Cheltuielile efectuate de AFIR pentru finantarea proiectelor de investitii si pentru platile directe catre fermieri, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, au crescut cu 38,12% in cursul anului 2020, fata de 2019. In acelasi timp, cheltuielile de organizare si functionare ale Agentiei (cheltuieli de capital, bunuri si servicii, cheltuieli de personal) au scazut cu 6,36% in perioada mentionata”, arata reprezentantii agentiei.

Astfel, din bugetul total alocat AFIR, beneficiarii PNDR au primit 8,047 miliarde de lei in 2020, 5,830 miliarde de lei in 2019 si 7,706 miliarde de lei in anul 2018. In toti cei trei ani, cheltuielile de functionare ale agentiei s-au mentinut in jurul procentului de 4% din bugetul total alocat.

La nivelul exercitiului bugetar 2018, AFIR a inregistrat plati in valoare de 7,706 miliarde de lei pentru proiectele de investitii si platile directe din cadrul PNDR, avand cheltuieli de functionare si organizare de 3%, respectiv de 231 de milioane de lei.

AFIR precizeaza ca toate cheltuielile sunt platite de la bugetul de stat si, ulterior pentru cheltuielile aferente proiectelor finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Comisia Europeana ramburseaza fondurile necesare statului membru, pe baza declaratiilor de cheltuieli.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE