Pierderile de recolta provocate de buruieni: masuri generale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Atunci cand discutam despre cultura de cartofi, de floarea-soarelui, de porumb sau de leguminoase, avem imaginea unui paradox. Pe de-o parte, Romania ocupa locuri fruntase la suprafata cultivata, dar, pe de alta parte, nu sta grozav in ceea ce priveste productivitatea.

Necesitatea aplicarii unor solutii profesioniste si a urmarii sfatului expertilor reprezinta pasi importanti pentru cresterea productivitatii. Din nefericire, indiferent de rigoarea aplicata in efectuarea lucrarilor, un pericol ameninta permanent recolta: aparitia buruienilor specifice fiecarei culturi in parte. Combaterea acestora este mai simpla ca oricand atunci cand asiguri un control eficient, pentru un camp liber, pana la etapa recoltarii.

Identifica cele mai periculoase buruieni

Combaterea buruienilor este una dintre principalele lucrari de intretinere in cazul culturilor agricole, indiferent de tipul acestora. In cazul oleaginoaselor, productia poate fi compromisa chiar si in proportie de 50%, in lipsa unui control eficace. Combaterea eficienta a buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale sau perene, prin solutii specifice, depinde de cunoasterea lor cat mai exacta. Porumbul, respectiv leguminoasele, sunt afectate cel mai adesea de stir si ambrozie, floarea-soarelui este invadata de mohor si lupoaie, iar cartofii se confrunta, de asemenea, cu stirul, dar si cu ciumafaie, fumarita sau iarba grasa. 

Aplica masuri de prevenire a infestarii cu buruieni

Alaturi de rotatia culturilor, care previne nu doar bolile si daunatorii, ci si dezechilibrele nutritive din sol, ce pot duce la aparitia buruienilor, folosirea unui erbicid este deosebit de importanta. Stoparea cresterii buruienilor mono si dicotiledonate anuale sau perene se realizeaza prin efectul conferit de substantele active ce blocheaza sinteza aminoacizilor esentiali. Actiunea produselor are loc imediat dupa absorbtia la nivelul frunzelor, dar si al radacinilor. Aplicata la momentul potrivit, erbicidarea mai ofera un avantaj, alaturi de cel evident, de eliminare a efectului nociv cauzat de buruieni. Erbicidele te pot ajuta, de asemenea, sa eviti lucrarile mecanice de intretinere, ce consuma timp si resurse financiare suplimentare. 

Anticipeaza posibilele probleme

Spectrul de buruieni prezente este cel care te va ajuta in acest sens. Acesta trebuie determinat cat mai exact, in functie de specificul zonei. Daca experienta anilor trecuti nu este una concludenta, poti incepe cu o cercetare a specificului zonei. Urmareste stadiul de dezvoltare a plantelor de cultura, care merge mana in mana cu cel al buruienilor, si monitorizeaza loturile la intervale regulate de timp. Numai asa le vei putea combate si chiar vei preveni aparitia unui nou val. Un produs precum Pulsar® 40 te va ajuta sa controlezi nu doar buruienile uzuale, crescute anual, sau buruienile dificile, cum ar fi Sorghum, Cirsium, Xanthium sau Setaria, ci si aparitia raselor noi de Orobanche (lupoaie), dintr-o singura aplicare. 

Fa o buna planificare a tratamentelor

Pentru ca actiunea erbicidului ales sa fie una cu adevarat eficienta, este nevoie ca administrarea acestuia sa fie cuprinsa intr-un sir de actiuni bine coordonate. Este ideal sa faci o planificare a lucrarilor agricole pe un interval mai lung de un an. Un plan intins pe patru sau cinci ani este o idee foarte buna. Timpul necesar fiecarei etape agricole va fi incomparabil mai mic decat cel pe care l-ai putea pierde cu remedierea efectelor nocive, cauzate de aplicarea unor solutii nepotrivite. Probleme variate pot necesita masuri distincte de combatere si de management al buruienilor, asa ca alegerea unui erbicid cu sau fara efect rezidual trebuie facuta in concordanta cu recomandarile specialistilor si cu planul de rotatie al culturii. 

Monitorizeaza conditiile meteo

Fiecare dintre tipurile de cultura necesita conditii climaterice specifice, pentru obtinerea unei recolte cat mai multumitoare. Aceasta conditie se aplica si etapei de erbidicare. De exemplu, daca porumbul sau soia se erbicideaza intr-un interval de temperatura cuprins intre 12 si 26 grade Celsius, acelasi procedeu aplicat cartofilor sau florii-soarelui se va face la o temperatura cuprinsa intre 8 si 25 de grade Celsius. Vremea poate influenta in mod categoric atat dezvoltarea plantelor, cat si efectul erbicidarii, iar respectarea recomandarilor producatorului poate maximiza efectele substantelor active.

 

Sfaturile de mai sus pot face diferenta dintre o recolta reusita si una care sa fie trecuta la capitolul pierderi. Cu produse de calitate si cu respectarea recomandarilor specifice, vei obtine o cantitate satisfacatoare de produse agricole. 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE