Graul, mai scump cu 40% din cauza secetei. Care este pretul pe tona?

Facebook
Twitter

Pretul graului atinge valori uriase, din cauza secetei inregistrate in anul 2020, iar principalii exportatori de pe piata Marii Negre cer preturi medii de 290 de dolari pe tona, comparativ cu 210 dolari pe tona, cat era media inregistrata anul trecut.

„In vestul Romaniei pretul graului a crescut cu peste 55%, de la 0,67 lei/kg la 1,05 lei/kg si avand in vedere ca firma noastra a avut o productie medie de 3.400 kg/ha, datorita pretului mai mare si al subventiei acordate iesim pe zero. Insa, la porumb stam foarte bine, pentru ca am facut in medie 11.000 kg/ha, iar preturile sunt de 0,8 lei/kg“, spune Dan Herteg, proprietarul unei exploatatii agricole.

In ultimele zile ale lunii ianuarie, preturile graului au fost si mai mari, cu o crestere de 12% comparativ cu saptamana precedenta.

In urma secetei din primavara anului trecut, in Romania se prognoza pentru anul agricol 2020 o cantitate de cereale mai mica cu 6,5-7 milioane de tone fata de 2019 si jucatorii din agrobusiness sustineau ca vor creste masiv preturile. In acelasi timp ei se temeau de cum se vor dezvolta culturile, aproximativ 1,8 milioane de tone de cereale fiind semnate in campania forward, cantitatea fiind contractata in proportie de 80% in decembrie – februarie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE