Ministrul Oros, dupa ce UE a respins proiectele de irigatii ale Romaniei din PNRR: „Nu e totul pierdut!”

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii a reactionat dupa respingerea proiectelor de irigatii din PNRR de catre Comisia Europeana spunand ca „nu e totul pierdut” si ca, in perioada urmatoare, va urma o serie de intalniri cu oficialii de la Bruxelles, pentru a fi clarificata intreaga situatie.

In cadrul negocierilor privind forma finala a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Comisia Europeana nu a fost de acord cu mai multe proiecte avansate de Romania, unul dintre ele fiind sistemul de irigatii.

Guvernul de la Bucuresti va incerca sa convinga Executivul de la Bruxelles ca planurile avute in vedere de autoritatile romane in privinta irigatiilor nu vor afecta mediul.

„Nu e totul pierdut. Chiar azi (marti) am mai avut o intalnire cu Comisia, urmeaza sa mai avem astfel de intalniri tehnice unde sa aducem precizari si sa demonstram ca ceea ce vrem noi sa facem nu dauneaza semnificativ. Vom indeplini si acel criteriu legat de mediu. Am incercat si azi sa explic ca exista studii in ultimii ani care arata ca zona de sud-est a tarii noastre este intr-un proces de desertificare intens, ca rezervele de apa din sol au scazut semnificativ in ultimii 40 de ani si ca trebuie facut ceva, fiecare tara din zona trebuie sa aiba o strategie de gestionare a apei”, a declarat marti seara, la B1 TV, ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul a explicat Comisiei ca Romania doreste sa foloseasca resursele de apa fara sa afecteze corpurile de apa: ”Ne supunem legislatiei de mediu (…) vom reabilita infrasctructura astfel incat sa utilizam apa mai putina, energie mai putina, energie verde, crescand suprafata umeda a tarii”.

Comisia Europeana a constatat ca proiectele de irigatii se bazeaza pe o tehnologie depasita, bazata pe un consum intensiv de energie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE