Seceta pedologica din anul agricol 2020 a afectat serios sectorul agricol, iar in prezent, comertul cu produse agroalimentare a inregistrat un deficit de aproape 2 miliarde de euro, cu importuri care au ajuns la 8,9 miliarde de euro si exporturi care au scazut pana la 6,9 miliarde de euro.
„Seceta pedologica din anul agricol 2019-2020 a afectat sectorul agroalimentar atat in ceea ce priveste productiile, cat si exporturile, astfel incat deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare in anul 2020 a fost de 1,937 miliarde euro, in crestere cu 58,1% fata de 2019. Adancirea deficitului schimburilor agroalimentare a fost determinata, in special, de scaderea puternica a exporturilor de grau, porumb, seminte de floarea-soarelui si boabe de soia”, sustin reprezentatii Ministerului Agriculturii.
Numai cu statele UE, deficitul a depasit 3,175 miliarde de euro (2,654 miliarde de euro in 2019), in timp ce excedentul inregistrat cu tarile extracomunitare a coborat la 1,236 miliarde de euro anul trecut, de la 1,428 miliarde de euro in 2019.
Potrivit sursei citate, valoarea exporturilor s-a diminuat cu 2,9% in 2020, insumand 6,99 miliarde de euro, in timp importurile au crescut din punct de vedere valoric cu 6%, pana la 8,92 miliarde de euro.
Exporturile in tarile UE s-au cifrat la 4,4 miliarde euro (4,57 miliarde euro in 2019), iar in tarile terte au totalizat 2,58 miliarde euro (2,62 miliarde euro in 2019). In ceea ce priveste valoarea importurilor din spatiul comunitar, aceasta a urcat la 7,58 miliarde de euro, fata de 7,22 miliarde de euro in anul precedent, in timp ce pe zona non-UE a fost consemnata o suma de 1,346 miliarde de euro, in crestere cu 12,1% comparativ cu anul 2019 (1,2 miliarde euro).
„Dupa cum se stie, decalajul crescator dintre importuri si exporturi a fost determinat si de structura diferita a grupelor de produse tranzactionate de Romania: exporturi bazate pe materii prime (cereale si oleaginoase) si animale vii (ovine si bovine), comparativ cu importuri de produse procesate, cu valoare adaugata mai mare (carne de porc, produse de brutarie, patiserie si biscuiti, ciocolata, branzeturi, preparate si conserve din carne, zahar, bauturi alcoolice), precum si de produse care nu fac parte din oferta interna (cafea, banane, ananas, citrice, fructe tropicale) sau care se importa in special in extrasezon, de exemplu importurile de tomate – 99,9 milioane euro in 2020)”, arata specialistii Ministerului Agriculturii.
Printre grupele de produse care inclina cel mai mult balanta comerciala spre deficit se regasesc: carnea de porc si animale vii din specia porcine, produse de brutarie, patiserie si biscuiti, ciocolata si alte preparate alimentare care contin cacao, lapte, smantana, unt, branzeturi si alte produse lactate, preparate de tipul celor folosite pentru hrana animalelor, zahar, bauturi alcoolice, preparate si conserve din peste si inghetata.