Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a convocat o sedinta, in cadrul careia sa fie descoperite solutii pentru diminuarea sau evitarea pierderilor agricole generate de ploile abundente si caderile de grindina prognozate in viitorul apropiat.
„Am convocat aceasta intalnire pentru a analiza situatia din punct de vedere al colaborarii dintre Administratia Nationala de Meteorologie si Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, astfel incat sa venim in sprijinul fermierilor care sunt afectati de aceasta perioada critica, in care sunt fenomene meteorologice severe care aduc pagube importante culturilor agricole. Vrem sa venim in ajutorul agricultorilor prin avertizarile pe care le emitem, inclusiv cele de tip nowcasting, astfel incat sa stie la ce sa se astepte, iar pe baza avertizarilor de la ANM sistemele antigrindina sa poata fi pregatite si sa intervina acolo unde sunt puncte de lansare”, a afirmat Tanczos Barna.
Ministrul Mediului a solicitat monitorizarea continua a fenomenelor severe si emiterea rapida de avertizari hidrologice si meteorologice, atunci cand situatia o cere.
Totodata, Tanczos Barna a explicat ca vor fi informati si factorii responsabili din cadrul Ministerului Economiei, pentru a se asigura masurile necesare la minele si iazurile de decantare aflate in administrarea acestei institutii, astfel incat sa nu existe probleme in aceasta perioada in care se asteapta cantitati importante de precipitatii.
La sedinta au fost invitati ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, directorul general al Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, Gheorghe Caunei, precum si specialistii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ai Administratiei Nationale de Meteorologie, ai Administratiei Nationale „Apele Romane” si ai Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
In cadrul sedintei, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a mentionat ca in ultima perioada au fost utilizate 76 de rachete antigrindina, insa nu toata suprafata agricola a tarii poate fi protejata de aceste sisteme.