Digitalizarea in agricultura – 5 domenii in care se poate implementa cu succes

Facebook
Twitter

Digitalizarea in agricultura face referire la integrarea unor tehnologii smart si solutii informatice digitale, in scopul imbunatatirii productivitatii agricole, cresterea eficientei fermierilor si  sustinerea mediului inconjurator.

In plus, utilitatea datelor furnizate in timp real despre starea culturilor sau a proceselor reprezinta un element-cheie in agricultura moderna. 

Uite care sunt cele 5 domenii ale agriculturii in care se poate implementa cu succes digitalizarea: 

1. Agricultura de exterior 

Cultivarea la exterior, in camp deschis sau aer liber, ramane o practica agricola traditionala. Este un tip de agricultura dependenta de anotimpuri si conditiile meteorologice, insa exista culturi agricole, precum culturile cerealiere, care se regasesc pe suprafete agricole intinse. 

Digitalizarea se poate implementa cu succes in utilajele agricole folosite, precum tractoare echipate cu controlere si senzori IoT (Internet of Things). Sunt dispozitive create pentru a functiona la socurile si vibratiile ce apar in timpul prelucrarii solului. In acest mod, poti controla, eficient si precis, procesul si dozajul optim al semintelor sau ingrasamintelor. 

2. Agricultura de interior

Agricultura de interior (sau agricultura verticala), in sere, solarii sau alte spatii inchise, este o practica de a cultiva in medii urbanizate. Chiar daca absenteaza factorii externi perturbatori, precum buruienile, temperaturile negative sau diversitatea daunatorilor, controlul conditiilor de mediu este un aspect fundamental pentru agricultura de interior.

Astfel, procesele de automatizare si sistemele inteligente de senzori te vor ajuta sa fii nu doar un fermier eficient, ci si sa ai capacitatea de a monitoriza culturile tale agricole in orice moment. De exemplu, poti investi in senzori smart care sa-ti monitorizeze in permanenta cantitatea si temperatura apei. Sunt doi factori esentiali, care pot afecta cresterea culturilor sau calitatea produselor tale. 

3. Acvacultura

Intr-un business de acvacultura sunt importante mai multe aspecte, de la implementarea unor sisteme inteligente de recirculare a apei, managementul sanatatii speciilor prin programe tehnologice de gestionare, pana la evaluarea calitatii apei si monitorizarea parametrilor apei, cum ar fi temperatura, PH, oxigen dizolvat, nivelul de amoniac etc. 

Digitalizarea, prin integrarea de produse electronice automatizate, precum senzori de temperatura sau de umplere a bazinelor, te va ajuta sa imbunatatesti procesele tehnologice si sa asiguri standarde de calitate clientilor tai. 

4. Cresterea animalelor

Daca detii un business in cresterea animalelor, asa cum este cresterea vacilor pentru productia de lapte, un sistem mecanizat de extragere a laptelui de la vaci iti va usura intreaga activitate, facilitand productia si operatiunile de logistica. 

Mulsul manual necesita foarte mult timp consumat de angajati si presupune un randament limitat fata de metodele mecanizate. In plus, mulsul mecanic reduce riscul de infectare bacteriana, ce iti poate afecta productia normala de lapte. 

Pentru supravegherea si controlul calitatii laptelui, solutia inovativa este sa integrezi camere 3D in sistemele mecanizate de extragere a laptelui. Aceste echipamente iti ofera imagini tridimensionale relevante, precum modul in care duzele de curatare actioneaza asupra ugerului vacilor. 

5. Proteine alternative

Proteinele alternative, ca o componenta a agriculturii alternative, reprezinta un domeniu de referinta al viitorului agricol. Astfel, inlocuirea proteinelor animale, cum sunt cele din carne, lapte sau oua, este deja o preocupare la nivel international. 

Se vizeaza obtinerea de proteine vegetale, din insecte, alge marine, proteine din ciuperci sau proteine din plante modificate genetic. Toate aceste cercetari si procese se realizeaza in laboratoare si spatii bine controlate, unde digitalizarea intervine prin prezenta senzorilor de monitorizare a productiei, camere 3D pozitionate pe liniile de ambalare, dar si solutii software care sa se interconecteze cu aceste dispozitive inteligente. 

Digitalizarea in agricultura iti ofera sprijinul tehnologic necesar pentru a imbunatatii procesele agricole, respectiv pentru a controla productia, dar este si un mod de a detine o afacere sustenabila, optimizand consumul de resurse. 

 

Sursa foto: Shutterstock 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE