Agrinnovator: tinerii fermieri vin cu o solutie pentru digitalizarea fermelor

Facebook
Twitter

Tinerii fermieri din grupul Agrinnovator au prezentat, la o intalnire cu ministrul Petre Daea, o propunere pentru pregatirea a 1.500 de tineri, care sa digitalizeze cel putin o mie de ferme din Romania, pentru digitalizarea agriculturii romanesti.

„Noi, grupul Agrinnovator, venim cu o propunere de politica publica ce se numeste „Specialist in informatica agricola”.

Avand in vedere experienta noastra, ne-am dat seama ca ne-ar fi necesar sa pregatim 1.500 de tineri, pasionati de digital, care sa digitalizeze, targetam noi cel putin o mie de ferme, aceste o mie de ferme reprezentand masa critica care va duce catre o transformare a agriculturii romanesti”, a declarat Alin Luculeasa, tanarul fermier din judetul Vaslui, care i-a adus Romaniei pentru prima data premiul pentru „Cel mai bun proiect digital” din agricultura de la Bruxelles.

In opinia sa, specialistii in informatica agricola pot fi tineri cu studii medii, dar pasionati de tehnologie, cu precadere din mediul rural, care sa participe la digitalizarea fermelor.

Citeste si: Ministrul Daea, despre etichetarea mierii vanduta in UE: Romania considera masura necesara si binevenita

„Profilul unui astfel de specialist: oameni tineri cu studii medii, cu precadere din mediul rural, pentru a pastra tinerii din mediul rural sa ramana in zona lor, sa nu vina in marile orase si sa lucreze in domenii in care nu sunt specializati, pasionati de tehnologie. Trebuie sa fie un bun comunicator pentru a pastra legatura cu toti furnizorii de solutii digitale si cu restul angajatilor si buni multi-tasking. O ferma digitalizata impreuna cu un specialist in informatica agricola care sa foloseasca tehnologia sa accelereze luarea deciziilor si sa creasca randamentul, aceste doua elemente impreuna pot si sigur vor avea un impact imediat si tangibil”, a explicat el.

Alin Luculeasa a absolvit Facultatea de Management si Dezvoltare Rurala din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si administreaza in prezent propria ferma de 70 de hectare, dar in paralel este angajat la ferma unchiului sau – Evel-H Company – infiintata in urma cu 22 de ani, o ferma de peste 2.200 de hectare de cultura mare. In urma cu 7 ani a demarat digitalizarea in ferma.

Intalnirea cu ministrul Agriculturii a fost realizata pentru a propune acest proiect, rezultat si structurat din analiza Agrinnovator, in vederea sustinerii sale la nivel national si european.

„Ne dorim ca acest proiect sa fie sustinut la nivel national si european, iar implementarea sa fie realizata de specialisti competenti, alesi cu grija. Ne-ar placea sa avem rol de consultanti pentru a ajuta cu experienta si cu viziunea noastra.

Insa, pentru a fi realizat cu succes acest proiect are nevoie de sustinerea dumneavoastra si de implicarea Ministerului Agriculturii.

Astfel, astazi in aceasta intalnire, va adresam invitatia de a-i fi alaturi in acest proiect”, i-a transmis Razvan Prelipcean, fermier si membru coordonator in cadrul echipei Agrinnovator, ministrului Agriculturii.

In ceea ce priveste bugetul necesar implementarii acestui proiect, acesta a fost estimat la aproximativ 102 milioane de euro, impartit in 3 componente bugetare, respectiv partea de recrutare si scolarizare – 15 milioane de euro, suportul financiar la salarizare – 85 milioane de euro si costuri administrative de implementare – 2 milioane de euro.

„Acesti aproximativ 100 de milioane de euro reprezinta, in mod evident, o picatura in bugetul total de 16 miliarde de euro care ne vine prin noul PNS sau din bugetul national al tarii.

Insa aceasta picatura, dozata cu grija in acest proiect poate produce un efect deosebit de important asupra agriculturii romanesti”, a spus Prelipcean.

Datele prezentate de acesta ca si concept financiar vizeaza trei elemente: poprirea integrala a costurilor de recrutare si de scolarizare, asistenta financiara la salarizare, in mod descrescator, pe o perioada de 5 ani si, foarte important, „un salariu mediu net motivant” pentru specialistul in informatica agricola, bugetat undeva in jurul valorii de 1.500 de euro pe luna, astfel incat acesta sa atraga tinerii sa traiasca si sa lucreze in mediul rural.

Agrinnovator este un think tank format din tineri fermieri care promoveaza practicile moderne de agricultura sustenabila, atat in randul fermierilor cat si catre autoritati.

In noiembrie 2022, grupul a lansat prima propunere de politica publica – programul Specialist in Informatica Agricola pentru formarea capitalului uman specializat care sa accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de maine, crescand totodata numarului tinerilor implicati in sectorul agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE