ANSVSA, noutati despre focarul de gripa aviara in urma caruia au fost ucisi peste 200.000 de curcani

Facebook
Twitter

ANSVSA a anuntat ca a fost finalizata prima actiune de dezinfectie la fermele de curcani unde a fost diagnosticata gripa aviara.

Conform procedurilor, dupa depopularea fermelor, spatiile utilizate pentru adapostirea animalelor, echipamentul susceptibil de a fi contaminat, precum si vehiculele utilizate pentru transportul pasarilor, al cadavrelor, al hranei pentru pasarile domestice, al gunoiului de grajd, al asternutului pentru pasari si al oricarei alte materii sau substante susceptibile de a fi contaminate, sunt supuse procedurilor de curatare si dezinfectie.

Institutia mentioneaza ca a fost realizata prima dezinfectie a adaposturilor (care vor fi urmate de cea de a doua, la 14 zile, si cea de-a treia, la 21 de zile).

Curatarea si dezinfectia in exploatatiile comerciale au drept scop reducerea presiunii virale prin eliminarea germenilor specifici.

Aceste masuri sunt sustinute de punerea in aplicare a metodelor adecvate de dezinfectie la intrarile si iesirile din cladirile unde sunt adapostite pasarile, precum si la cele din exploatatie.

De asemenea, au fost plasate postere de avertizare cu textul: „intrarea interzisa, suspiciune gripa aviara”.

Conform ANSVSA, accesul in exploatatiile afectate este permis numai persoanelor implicate in gestionarea focarelor de boala.

Citeste si: APIA, noutati despre o plata importanta pentru fermieri

Tot efectivul de curcani afectat, de 223.510 de capete, dupa eutanasiere a fost ecarisat prin ingropare, pe un teren care apartine Primariei Codlea, stabilit prin decizia Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).

In zonele de protectie si supraveghere, stabilite in urma declararii focarelor, sunt mentinute masurile de restrictie severe privind circulatia persoanelor, animalelor si a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

De asemenea, ANSVA precizeaza ca nicio pasare de curte si niciun mamifer domestic nu trebuie sa intre sau sa iasa din exploatatiile din zonele de restrictie, fara autorizarea autoritatii competente.

Pentru exploatatiile din afara zonelor de restrictie, continua aplicarea masurilor de supraveghere si control, astfel incat sa se poata interveni rapid, in eventualitatea depistarii unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Toate exploatatiile cu pasari sunt inspectate de un medic veterinar, care procedeaza la inspectia sau examenul clinic al pasarilor domestice si, dupa caz, la prelevari de probe in vederea testelor de laborator.

Cu ocazia inspectarii, medicul veterinar verifica respectarea conditiilor de biosecuritate.

Potrivit comunicatului, orice crestere a morbiditatii sau a mortalitatii, precum si orice scadere importanta inregistrata in datele de productie in exploatatii trebui semnalata de indata autoritatii competente sau medicului veterinar de libera practica.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploatatiile din zonele de restrictie, pe o raza de 10 km in jurul focarelor confirmate. Rezultatele testarii PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel ca in momentul de fata nu mai sunt inregistrate suspiciuni de boala.

Masurile prevazute in decizia CLCB se vor mentine cel putin treizeci de zile de la data incheierii operatiunilor preliminare de curatare si dezinfectie a exploatatiilor infectate, in conformitate cu legislatia aplicabila.

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania au fost informati asupra masurilor suplimentare de biosecuritate care trebuie instituite in fermele comerciale de pasari, pentru a preveni raspandirea bolii.

ANSVSA supravegheaza permanent situatia, identifica si implementeaza toate solutiile legale pentru a nu fi perturbata activitatea celorlalti agenti economici care-si desfasoara activitatea pe platforma zootehnica Codlea.

Toate masurile si actiunile intreprinse de ANSVSA au scopul de a impiedica raspandirea virusului si astfel, de a proteja industria avicola din tara noastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE