Noi discutii despre distribuirea inechitabila a subventiilor, intre micii fermieri si marile corporatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dezbaterea despre distribuirea inechitabila a subventiilor continua, dupa un studiu din presa germana. Intrucat fondurile sunt acordate in functie de suprafata agricola, avantajate sunt marile corporatii, care primesc sume mai mari la hectar decat micii fermieri.

Fermele din Germania au primit aproximativ 53 de miliarde de euro prin intermediul politicii agricole comune (PAC) a UE in perioada de finantare care a inceput in 2014 si se va incheia anul acesta.

Aceasta suma se ridica la o medie de 127.000 EUR per ferma pe parcursul a opt ani.

Cu toate acestea, media nu poate oferi o imagine completa a situatiei, pentru ca cifrele de finantare depind in mare masura de marimea exploatatiei agricole.

Citeste si: Anghel(ANPC), avertizare privind produsele alimentare, in aceasta perioada: acordati o atentie sporita

Potrivit unui studiu comun realizat de Süddeutsche Zeitung, NDR si WDR si publicat la inceputul lunii decembrie, cele mai mari companii agricole din Germania, reprezentand un procent de 1%, au primit aproape un sfert din toate fondurile agricole ale UE, in timp ce fermele mici, care reprezinta 50% din exploatatii, au primit impreuna doar 8% din subventii.

Nu este surprinzator faptul ca fermele mai mari primesc mai multi bani din partea UE, deoarece asa-numitele plati directe, care reprezinta o mare parte din finantarea PAC, sunt in general platite pe hectar de teren agricol.

Fermele mici si mijlocii in centrul atentiei 

Cu toate acestea, potrivit cercetarii, decalajul dintre fermele mari si cele mici se adanceste – chiar daca atat UE in ansamblul sau, cat si Germania si-au stabilit obiectivul de a oferi un sprijin special fermelor mici.

In cadrul sistemului actual de plati directe, care expira la sfarsitul anului, in Germania exista o asa-numita prima de redistribuire de care beneficiaza fermele mici si mijlocii. Aceasta este o prima suplimentara pentru primele hectare, care reprezinta un procent mai mare din suprafata totala a fermelor mici.

Inainte de 2014, cand a fost pregatita actuala PAC, guvernul federal a optat pentru aceasta optiune in loc sa reduca cuantumul primelor care depasesc suma de 150.000 de euro – o optiune care ar fi fost permisa si de legislatia UE. Acum, ramane de vazut cum va evolua distributia fondurilor in cadrul PAC reformata incepand cu luna ianuarie.

Asa-numitul Plan Strategic National al Germaniei, plan in care fiecare tara din UE trebuie sa descrie modul in care intentioneaza sa puna in aplicare noua politica agricola a UE la nivel national incepand cu 2023, se mentioneaza promovarea intreprinderilor mici si mijlocii ca “prioritate specifica de finantare” a primului pilon al PAC, care include subventiile agricole directe pentru fermele individuale. Iar, in viitor, prima de redistribuire urmeaza sa reprezinte 30% din platile directe.

Diferente istorice intre est si vest

In Germania, marile corporatii agricole, care sunt adesea detinute de investitori straini, sunt situate in principal in Germania de Est, in timp ce, in landurile din vestul Germaniei, agricultura este organizata in jurul unor ferme de dimensiuni mici.

Norwich Rüße, un purtator de cuvant pentru agricultura din partea Verzilor in parlamentul landului Renania de Nord-Westfalia, considera ca acest dezechilibru regional se datoreaza unor motive istorice.

Nu doar colectivizarea agriculturii in Germania de Est sub regimul comunist de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a favorizat aparitia unor ferme de mari dimensiuni, ci piatra de temelie pentru o structura agricola diferita a fost pusa inca din timpul perioadei de eliberare a taranilor din Germania de Vest, cand acestia si-au cumparat terenurile de la nobili, in timp ce o mare parte din terenurile de la est de raul Elba au ramas concentrate in mainile latifundiarilor, a explicat el.

In practica, acest lucru inseamna ca sumele individuale platite pentru fermele din Germania de Est sunt in medie semnificativ mai mari decat in vest, chiar daca, in total, doua landuri din Germania de Vest – Bavaria si Saxonia Inferioara – sunt cele mai mari beneficiare ale subventiilor.

In acelasi timp, alti factori din cadrul PAC, in afara platilor directe, joaca, de asemenea, un rol in situatia economica a fermelor mici si mijlocii – de exemplu, cat de rapid si cat de consistent poate fi ajutorul de criza in cazul unor socuri precum actuala criza energetica.

Intr-un interviu recent acordat EURACTIV, comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a cerut ca viitoarea reforma a PAC sa se concentreze mai mult pe instrumentele de gestionare a crizelor.

O schimbare a sistemului

Multe parti interesate, inclusiv Comisia pentru viitorul agriculturii din Germania, care include reprezentanti din agricultura, protectia mediului si stiinta si care si-a prezentat anul trecut raportul final privind tranzitia catre o agricultura durabila, solicita o schimbare fundamentala de la sistemul de plati directe pe suprafata agricola.

Potrivit expertilor, agricultorii ar trebui sa fie remunerati prin intermediul PAC pentru servicii concrete de productie sau respectarea normelor, cum ar fi masurile de protectie a mediului, iar acest lucru ar insemna ca subventiile nu ar mai fi direct legate de marimea exploatatiei.

Sursa: Euractiv

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE