Masura UE de reducere a poluarii: scaderea efectivelor de bovine. Romania se opune propunerii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania nu sustine scaderea pragului la 150 UVM si nici sfera de aplicare in care sa fie incluse si bovinele, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

“Din punct de vedere al abordarii, ne aliniem urmatoarelor solicitari: o abordare proportionala, raportata la necesitatea asigurarii securitatii alimentare la nivel al UE si global, mentinerea competitivitatii fermelor intr-o abordare diferentiata a impactului diferitelor tipuri de productie, evitarea escaladarii poverilor administrative si economice asupra fermierilor a caror rentabilitate economica este deja agravata de provocarile actuale si un interval de timp suficient pentru implementare, avand in vedere investitiile fermierilor pe termen lung.

Cu privire la prag, Romania nu sustine scaderea pragului la 150 UVM si nici sfera de aplicare in care sa fie incluse si bovinele”, a sustinut ministrul Agriculturii, in interventia din cadrul reuniunii Consiliului Agricultura si Pescuit pe tema emisiilor industriale.

Citeste si: Legume pe care le poti cultiva cu usurinta, pe o suprafata mica de teren

Acesta a reiterat ca sectorul agricol ar trebui sa faca eforturi pentru reducerea emisiilor, insa fara a afecta grav sectorul agroalimentar si crescatorii de animale.

“Asa cum reiese si din documentul de lucru al Presedintiei, cu totii suntem de acord, de principiu, ca sectorul agricol ar trebui sa faca in continuare eforturi pentru reducerea emisiilor, dar conceperea unei asemenea contributii trebuie atent calibrata pentru a nu afecta grav sectorul agro-alimentar si crescatorii de animale, in special”, a mai spus el.

Ministrul roman al Agriculturii a cerut ca orice decizie pentru aspectele agricole din Directiva emisiilor industriale (IED) sa fie luata impreuna cu ministrii Agriculturii din statele UE precum si alocarea de timp suficient dezbaterilor pentru a facilita identificarea de solutii, precizand ca nu considera fezabil dezideratul Presedintiei de a realiza abordarea generala in martie.

Producatorii europeni de carne, inclusiv cei romani, si-au exprimat nemultumirea fata de o modificare a Directivei UE din 2010 privind emisiile industriale (DEI) intrucat vor trebui sa ia noi masuri pentru reducerea emisiilor de metan si amoniac, iar acest lucru ar duce la cresterea costurilor de productie.

Conform noilor propuneri, Directiva se va aplica si in sectorul de crestere a bovinelor, urmand ca multe exploatatii agricole sa intre in domeniul de aplicare al directivei, fiind astfel supuse unui regim similar cu al altor instalatii industriale mari.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, participa luni la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit, care se desfasoara la Bruxelles.

Pe agenda discutiilor se regasesc chestiuni importante pentru producatorii agricoli din tara noastra, respectiv situatia pietelor, bioeconomia, etichetarea mierii, directiva privind emisiile industriale, transportul animalelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE