Un mare avantaj, si unul dintre motivele principale pentru care tot mai multe persoane aleg sa locuiasca la casa, este obtinerea de hrana sanatoasa, din productie proprie. Un mare beneficiu al locuitului la casa este ca, indiferent de dimensiunile curtii tale, ai posibilitatea de a infiinta o mica gradina de legume, care sa-ti asigure necesarul de alimente sanatoase atat in sezon, cat si in anotimpul rece, prin conservare.
Atunci cand vine vorba de cultivarea legumelor, optiunile sunt numeroase si necesita o documentare temeinica. Documentarea este necesara chiar si in cazul unor specii pomicole, precum cultura de gutui, cirese, mere, pere sau a oricarei alte specii de fructe pe care iti doresti sa le obtii.
De aceea, in cele ce urmeaza, ti-am pregatit un top al celor mai usor de plantat legume de gradina, care vor putea reprezenta o sursa de hrana sanatoasa pentru tine si familia ta.
Rosii
Folosite in numeroase retete, potrivite pentru a fi consumate imediat dupa ce au fost culese, dar si conservate, rosiile reprezinta un aliment de baza pentru cei mai multi romani. Astfel, pentru a te bucura de rosii sanatoase, produse chiar de tine, ai posibilitatea de a le cultiva in propria ta gradina.
Primul pas in cultivarea de rosii este alegerea soiului preferat. Pe piata exista numeroase tipuri, de la rosii prunisoare, pana la cherry, Roma si multe altele, iar alegerea poate fi influentata doar de preferintele personale.
In ceea ce priveste solul, este important sa te asiguri ca acesta este unul usor acid si ca are un pH cuprins intre 6,2 si 6,8. Pentru determinarea pH-ului solului, ai la dispozitie numeroase metode, printre care achizitia unor benzi de testare sau a unui tester digital pentru sol, care sunt disponibile pe piata si au un pret ce nu depaseste 50-60 de lei.
Solul in care vei planta rasadurile sau semintele de rosii trebuie sa fie unul bine fertilizat, preferabil cu compost, pentru a oferi plantelor nutrientii necesari, in primele etape ale dezvoltarii. Pe parcursul dezvoltarii, este necesar sa te asiguri ca aplici schema de fertilizare sugerata pentru tipul de soi pe care il cultivi. De asemenea, este important sa tii cont de faptul ca rosiile sunt plante iubitoare de apa, asa ca trebuie sa ai la dispozitie un sistem de irigare bine pus la punct, cu o sursa de apa pe care te poti baza chiar si in perioadele secetoase.
Vinete
La fel ca si in cazul rosiilor, si pentru cultivarea vinetelor exista numeroase optiuni de soiuri dintre care sa alegi. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca anumite soiuri sunt potrivite pentru a fi cultivate pe camp sau in spatii protejate, in timp ce altele sunt potrivite pentru cultivarea in gradina, asa ca ar trebui sa tii cont de acest aspect atunci cand alegi soiul potrivit.
In ceea ce priveste regulile de cultivare, trebuie tinut cont de faptul ca vinetele de cultiva prin rotatie, asa ca este necesar sa consulti un ghid despre cultura vinetelor, pentru a te asigura ca faci alegerile potrivite.
Castraveti
Castravetii sunt plante iubitoare de apa si au nevoie de un sol fertil pentru a se dezvolta corespunzator. De aceea, este necesar sa te asiguri ca infiintezi o astfel de cultura pe un sol umed, insorit si fertilizat corespunzator.
Ca regula generala, semintele de castraveti ar trebui plantate atunci cand temperatura de la nivelul solului depaseste 15 grade si vor trebui introduse circa 1 centimetru in pamant. Pe parcursul dezvoltarii, este necesar sa sustii cresterea plantelor, prin aplicarea de ingrasaminte solubile, care le vor furniza toti nutrientii de care au nevoie.
Ceapa verde
Ceapa verde este o alta leguma populara, cu multe utilizari in bucataria romaneasca si o sursa benefica de nutrienti. Pentru a asigura un ritm mai rapid de dezvoltare, este recomandat ca la plantare sa folosesti arpagic, dar si sa te asiguri ca solul este cel potrivit. In mod normal, ceapa se cultiva in soluri cu o textura nisipos-lutoasa, fertil si cu un pH cuprins intre 6,5 si 7,8.
De asemenea, este important de stiut ca semintele incep sa germineze de la temperaturi de 2-4 grade Celsius, insa pentru a se maturiza, bulbii au nevoie de temperaturi de circa 25-30 de grade Celsius. In ceea ce priveste lumina, este bine de stiut ca la inceputul perioadei de vegetatie, ceapa are nevoie de mai putina lumina, iar pe masura dezvoltarii, cantitatea de lumina necesara va fi mai mare. De aceea, este important sa plantezi ceapa verde timpuriu.