lemn de foc

Hotarare de Guvern: lemnul din proprietate publica, mai usor de vandut

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a adoptat o Hotarare prin care modifica modul in care se valorifica lemnul din fondul forestier proprietate publica. Astfel, se ofera posibilitatea valorificarii in mod direct, fara licitatie si fara negociere si a lemnului rotund si despicat, pentru consumul persoanelor fizice.

Hotararea pentru modificarea si completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 715/2017, a fost adoptata la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si implementeaza principiile prevazute in Legea nr. 46/2008 referitoare la valorificarea superioara a masei lemnoase, la sprijinirea dezvoltarii rurale prin prelucrarea locala a masei lemnoase si la prioritatea alocarii resurselor de materiale lemnoase din padurile proprietate publica, necesare incalzirii locuintelor populatiei.

Citeste si: Ministrul Daea, despre programul Tomata: „va avea o libertate mai mare de valorificare”

“Hotararea aprobata astazi aduce o serie de modificari importante in ceea ce priveste accesul la resursele lemnoase, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici.

Astfel, s-a reglementat posibilitatea valorificarii in mod direct, fara licitatie si fara negociere, pe langa lemnul de foc, si a lemnului rotund si despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unitatilor de interes local, precum si pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale, asociatiilor si fundatiilor infiintate conform legii.

S-a reglementat participarea prin licitatie electronica pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publica, ceea ce va duce la cresterea numarului de operatori”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

Tanczos a precizat, totodata, ca prin actul normativ s-a reglementat posibilitatea de participare la licitatiile publice organizate de administratorii fondului forestier proprietate publica a statului pentru vanzarea lotului/piesei de lemn fasonat si a operatorilor economici care detin certificat de atestare ca producator din industria mobilei, dar si a operatorilor economici care detin precontract de servicii de prelucrare primara a lemnului fasonat incheiat cu producatorii din industria mobilei care detin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului.

Astfel, pretul de pornire la licitatie/negociere se fundamenteaza pe principiile economiei de piata, corelat cu conditia de livrare, pe fiecare lot/piesa personalizata, pentru volumul brut si nu separat volum net si coaja, cum a fost pana in prezent.

Modificarea este determinata de faptul ca in SUMAL 2.0 se urmareste trasabilitatea materialelor lemnoase pana la nivel de subprodus, precizeaza Ministerul Mediului.

De asemenea, se reduce perioada pana la care se poate organiza preselectia, de la 5 si respectiv 3 zile lucratoare, la 2 zile lucratoare anterior licitatiei si se reduce documentatia pe care operatorul economic o depune la licitatie, prin obtinerea unor informatii publice referitoare la identificarea operatorului economic si la capacitatea de exploatare atestata, preluate de comisia de licitatie de la institutiile care le detin.

Tot prin acest HG se aduc clarificari cu privire la preselectia pentru licitatia electronica si la procedurile de urmat in cadrul licitatiei electronice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE