Ministrul Daea, despre programul Tomata: „va avea o libertate mai mare de valorificare”

Facebook
Twitter

Normele de aplicare pentru programul Tomata au fost aprobate inca de la sfarsitul anului trecut. Astfel, fermierii pot sti din timp cum sa actioneze, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Am stabilit exact. Este pentru prima data in Romania, dupa cativa ani de zile. Spre exemplu, la tomate, in 2020, actul prin care se stabileau normele juridice pentru aceasta cultura s-au dat la 1 aprilie, de Ziua Pacalelilor.

Atunci era si rosia inflorita si era si in solar, iar cu un an mai tarziu au dat-o in iunie, rosiile erau pe galantar, deja se consumau rosii din productia romaneasca.

Anul acesta am dat actul normativ in data de 28 decembrie, l-am aprobat in Guvern.

Fermierii stiu cum sa actioneze, cunosc conduita noua pe care am stabilit-o (…)”, a subliniat Petre Daea.

Citeste si: Un nou caz de gripa aviara H5N1 a fost descoperit in Romania. Ce masuri s-au luat?

El a precizat ca a fost prelungit in acest an termenul de valorificare, pana la 30 iunie, la solicitarea fermierilor din diferite zone ale tarii unde temperaturile sunt mai scazute, iar productia se realizeaza mai tarziu.

„Fermieri din diferite zone ale tarii au cerut acest lucru, aceasta libertate de valorificare, pentru ca acolo conditiile sunt mai vitrege, suma temperaturilor nu se realizeaza intr-un interval de timp egal cu cel din sud, intr-un cuvant se fac mai tarziu si atunci printr-o esalonare a productiei asiguram si ritmicitatea cu legume, cu rosii proaspete.

Prin extinderea acestei perioade pot sa foloseasca si soiuri mai productive, deci o productie mai mare si ceea ce este foarte important: evitam acea dorinta de a stimula coacerea pe care dumneavoastra ati interpretat-o in fel si chip si din acest punct de vedere toate masurile sunt luate in asa fel incat programul sa fie mai bine valorificat”, a explicat seful MADR.

Potrivit sursei citate, obiectivul acestui program este de a echilibra balanta comerciala, chiar daca nu a oferit date exacte in acest sens.

„Facem acest efort. Da, acesta este obiectivul.

Duceti-va in piete si in magazine acum si spre cinstea fermierilor iata ca au inceput si supermarketurile sa inteleaga ce trebuie sa introduca pe galantare: produse romanesti, pentru ca asta este dorinta romanului.

Ei au politica aceasta comerciala in interesul lor, dar iata ca acest interes se ingemaneaza si cu interesul romanilor.

Daca se duc in magazin trebuie sa caute produse romanesti si asa va indemn, dragi romani si dragi consumatori, sa folositi produsele romanesti, sa le cautati acolo unde sunt, pentru ca sunt.

Si prin acest consum al dumneavoastra si prin valorificarea productiei an de an creste si interesul fermierilor sa faca si cat mai multe produse ca sa le valorifice si sa reducem si deficitul acesta de balanta comerciala”, a mai spus Petre Daea, care a participat vineri la conferinta Caravana Cunoasterii PNS 2023-2027, eveniment organizat la Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” din Bucuresti.

In sedinta Guvernului din 28 decembrie a fost aprobata Hotararea care reglementeaza programul de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate in 2023.

Cuantumul ajutorului de minimis va fi in valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar, iar plafonul maxim alocat in bugetul MADR pentru aceasta schema de sprijin este de 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro.

Potrivit actului normativ, cererile se vor depune pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2023, iar valorificarea productiei se va face pana la data de 30 iunie 2023, inclusiv.

Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de inchidere zilnica/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) este 14 iulie 2023 inclusiv.

Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicarii programului, se va efectua o singura verificare, dupa notificarile transmise de catre potentialii beneficiari cu cel putin 10 zile inainte de recoltare, care va viza identificarea suprafetei infiintate, precum si evaluarea productiei de tomate inainte de recoltare.

Schema de ajutor de minimis se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2023, pentru sustinerea productiei de tomate in spatii protejate, cultivate in Ciclul I de productie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE