Un nou caz de gripa aviara H5N1 a fost descoperit in Romania. Ce masuri s-au luat?

Facebook
Twitter

Un nou caz de gripa aviara a fost descoperit la un efectiv de 15 lebede, gasite moarte pe raza unui fond de vanatoare din judetul Suceava, anunta ANSVSA.

Potrivit sursei citate, pana la data de 3 ianuarie 2023, nu a fost depistata prezenta virusului influentei aviare in exploatatii de pasari domestice.

ANSVSA precizeaza ca a transmis instructiuni clare catre toate structurile teritoriale subordonate (DSVSA judetene), cu privire la intarirea masurilor de prevenire si supraveghere la nivel national, pentru evitarea aparitiei de noi focare.

Citeste si: Nicolaescu(Romsilva): Romania este prima tara care a adoptat o Strategie Nationala de Paduri

„Pe intreg teritoriul Romaniei, exploatatiile de pasari autorizate/inregistrate sanitar- veterinar, cu sistem de crestere liber si ecologic, trebuie sa tina efectivele cat mai adapostite, fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu pasarile salbatice.

De asemenea, a fost solicitata intarirea tuturor masurilor de biosecuritate in exploatatiile comerciale avicole de pe teritoriul Romaniei”, se mentioneaza in comunicat.

In cazul crescatorilor de pasari din gospodariile populatiei, ANSVSA recomanda respectarea masurilor, precum: separarea in cadrul gospodariei a ratelor si gastelor de alte pasari domestice; evitarea cresterii pasarilor domestice in aer liber, acestea fiind tinute inchise obligatoriu in spatii special amenajate; atunci cand acest lucru nu este posibil, hranirea si adaparea pasarilor se va realiza intr-o zona acoperita, la care nu pot avea acces pasarile salbatice; adaparea pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata, neaccesibile pasarilor salbatice; evitarea intrarii mai multor persoane in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singura persoana (proprietarul exploatatiei); prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozatoare si alte animale de companie; folosirea unei alte incaltaminte in spatiul de exploatare a pasarilor domestice sau a unui amplasament special amenajat, pentru dezinfectia incaltamintei; limitarea pe cat posibil a accesului tuturor pasarilor domestice si a pasarilor salbatice captive la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala.

„In acest sens, orice suspiciune va fi notificata in regim de urgenta DSVSA-urilor judetene si ANSVSA. ANSVSA colaboreaza cu o serie de institutii implicate in observarea, supravegherea si monitorizarea pasarilor salbatice, respectiv societati ornitologice, Asociatia Biosfera Delta Dunarii, asociatii de vanatoare etc.

O atentie deosebita va fi acordata transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua de incubat, provenite din tarile unde evolueaza focare de influenta aviara in ultima perioada.

In vederea prevenirii introducerii in Romania a gripei aviare inalt patogene, este interzisa orice intrare pe teritoriul national a transporturilor de pasari pentru sacrificare din Uniunea Europeana, care provin din zone de protectie sau supraveghere.

Situatia epidemiologica din Romania, in contextul influentei aviare, este monitorizata permanent de ANSVSA si structurile subordonate de la nivel local”, noteaza institutia.

Valul epidemic de influenta aviara inalt patogena, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021, continua sa afecteze Europa.

Conform datelor oficiale, in decursul anului trecut, tarile care au raportat confirmarea de noi focare de gripa aviara inalt patogena au fost: Albania (6), Belgia (9), Bulgaria (20), Cipru, Cehia (17), Germania (93), Danemarca (6), Spania (37), Franta (1577), Croatia (3), Ungaria (279), Irlanda (2), Islanda, Italia (48), Republica Moldova (5), Tarile de Jos (79), Norvegia (2), Polonia (56), Portugalia (9), Romania (3), Serbia (3), Slovacia, Irlanda de Nord si Kosovo (3).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE