padure de vanzare

Nicolaescu(Romsilva): Romania este prima tara care a adoptat o Strategie Nationala de Paduri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania este prima tara care a adoptat o Strategie Nationala de Paduri. Strategia este descrisa de directorul regiei drept un document cu o viziune moderna, europeana in ceea ce priveste padurile si sectorul forestier in ansamblu, anunta Romsilva.

“SNP 30 este un document cu o viziune moderna, europeana in ceea ce priveste padurile si sectorul forestier in ansamblu.

Principala referire directa din SNP 30 la administratorul padurilor statului este aceea prin care se solicita elaborarea unei strategii de dezvoltare a Regiei Nationale a Padurilor, proiect pe care l-am demarat deja, fiind o prioritate a mandatului meu.

Prin SNP 30 se doreste ca administratorul padurilor statului sa fie un model de profesionalism pentru toti silvicultorii, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva sa isi asume implementarea celor mai bune practici in ceea ce priveste gestionarea padurilor, astfel incat sa obtinem arborete stabile si care sa raspunda nevoilor si cerintelor ecosistemice ale societatii”, a precizat Nicolaescu, la o intalnire cu presa.

Citeste si: Focar masiv de gripa aviara in SUA. 50 de milioane de pasari au murit

Potrivit sursei citate, principalele probleme ale sectorului forestier sunt legate de subfinantare si supra-reglementare, iar acestea sunt recunoscute si stiute de ani de zile de toti actorii din piata.

“In ceea ce priveste sectorul forestier, nu de un an-doi, ci putem putem spune de zeci de ani, la intrebarea care sunt problemele cu care va confruntati, toti actorii din domeniul forestier va pot raspunde fara echivoc: subfinantarea cronica si supra-reglementarea, care genereaza birocratie excesiva.

Cu toate acestea, anul 2022 s-a caracterizat prin aparitia unei noi Strategii Nationale pentru Paduri (SNP 30) care a fost promovata deja prin Hotarare de Guvern, fiind de altfel si jalon in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR)”, a precizat el.

Seful Romsilva afirma ca din totalul celor 3,13 milioane hectare de paduri proprietate publica a statului pe care le administreaza regia, 80% detin deja certificarea managementului forestier in standard international.

“Romsilva este administrator padurilor statului, 3,13 milioane hectare de fond forestier proprietate publica a statului, ceea ce reprezinta circa 48% din padurile tarii. (…)

Din totalul padurilor proprietate publica a statului, 80% deci detin certificarea managementului forestier in standard international.

De asemenea, am luat decizia sa certificam in cursul anului 2023 si celelalte 20% din padurile statului.

Mesajul este clar: toate padurile proprietate publica a statului, administrate de Regia Nationala a Padurilor- Romsilva vor fi certificate din punct de vedere al managementului forestier in standard international”, a subliniat Daniel Nicolaescu.

Potrivit datelor prezentate de directorul general al regiei, Romsilva a obtinut in anul 2022 venituri de 3,3 miliarde de lei, in crestere cu 17,9% fata de bugetul de venituri si cheltuieli aprobat pentru anul in curs.

O crestere s-a inregistrat si la cifra de afaceri, aceasta fiind de 3 miliarde de lei la finalul anului, cu 20% peste indicatorii stabiliti.

In acelasi timp, cheltuielile au crescut cu doar 1,8% fata de programul initial.

“Cea mai mare crestere se inregistreaza in privinta profitului brut, acesta fiind prognozat pentru anul in curs la peste 500 de milioane de lei, fata de 50 de milioane lei prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2022”, a punctat seful Romsilva.

RNP-Romsilva administreaza si 22 de parcuri nationale si naturale, precum si 12 herghelii de stat, asigurand si servicii silvice pentru circa un milion de hectare de padure care se afla in diverse forme de proprietate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE